Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Alexela Oili uus juht: viie aasta pärast oleme börsil

    Alexela grupil on viisaastakuplaanis börsileminek sees ja hiljutine juhivahetus on oluline osa ettevõtte suunamuutusest, rääkis möödunud nädalal Eesti ühe suurema tanklaketi Alexela Oili uueks juhiks saanud Maria Helbling.

    Järgneb Aivar Hundimäe raadiointervjuu Maria Helblinguga:
    Millest tuli selline muudatus Alexelas?
    Juhimuudatus on tegelikult üks samm juba pikka aega käimasolevast protsessist, kus me fokusseerime ennast kliendi jaoks üha rohkem energiatarnijana, mitte lihtsalt elektri- või kütusemüüjana. Oleme seda juba mitu aastat vaikselt arendanud ja jõudnud nüüd sinnamaale, et kaotada ära erisus Oili ja Energia vahel ning jääda lihtsalt Alexelaks. Sellest ettevõttest saab kõik kilovatid kõikides formaatides ja kui on juba üks struktuur ja eesmärk, siis on loogiline ka üks juht.
    Tegelikult olete te olnud energeetikas tegev juba aastaid. Ma lugesin ühte artiklit, et te olite Eesti Energias energiakaubanduse analüütik ja nüüd siis mingi aeg Alexela grupis.
    Jah, ma olen hariduselt majandustuftoloog ja pärast bakalaureuse lõpetamist oligi valik, kas minna panka konsultandiks või mõnda sektorisse ja energeetika osutus sel hetkel valikuks. Ma olen selle üle väga õnnelik, sest see on äärmiselt põnev valdkond ja Eesti Energias sain tõesti oma esimese kooli. Alexelas täitus mul juba kuus aastat, varem olin äriarenduses ja nõukogu tasemel, kuid päris näpud mulda sain alates 2015. aastast elektrimüügi ettevõttes.
    Eelmise nädala lõpus oli naftakartelli OPECi kohtumine, kus otsustati naftatootmist veidi suurendada. Kui palju te ise selliseid asju jälgite ja mis mõju võib see sündmus meile avaldada?
    Me jälgime üldiselt küll. Mis puudutab aga energiakandjate lõpphindasid, siis turul kajastab üpris täpselt see, mis toimub hulgiturul ehk milliste hindadega sisse ostetakse. Ehk et pikka ennustust on küll hea teada, aga meie valikuid see otseselt ei mõjuta. Samas, kui me räägime kütuseturust, siis ilmselgelt OPECi otsused bensiini hinda mõjutavad, aga gaasilistel kütustel mitte niivõrd.
    Kas see mulje on õige, et sõltumata nafta hinna liikumise suunast on kütusefirmad ikka või sees?
    Mulje päris õige ei ole. Nafta hinna liikumine kajastub siiski kütuse hinnas päris hästi. See, mis on põhiliselt meie hindu kergitanud, on aktsiisid. Kui meie suurimad tarbijad piiri taha tankima lähevad, siis ega me väga või sees ei ole. Teiseks on ka laialt teada, et see kütuse marginaal teab mis kullaauk ei ole kütuseettevõtetele.
    Mida te nüüd tahate ära teha Alexela Oili juhtides ehk mis on teie esimesed eesmärgid?
    Siin on kaks suurt asja. Esimene on nii sisemiselt kui väliselt ühe Alexela loomine, et me oleme ühe asja eest väljas ja ka kliendile on selge, et sealt saab kõike. Teine suur suund on Alexelal juba ajalooliselt olnud innovaatori kuvandi säilimine. Kütuse ja üldse energiatarbimise mustrid on muutumas ja me tahame kindlasti vedada seda innovatsioonivedurit ka siin turul. Ehk et kuidas me pärast bensiini- ja diisliaega hakkama saame. 
    Kus see konkurents on karmim, kas autokütust või elektrit müües?
    Selles mõttes on meil hästi läinud, et mõlemad on päris tugeva konkurentsiga turud. Eks mõlemal on oma nüansid. Mõlema puhul on konkurents mõjunud tarbijale hästi. Energiaturgudel on ajalooliselt tugevad monopolid, millel on väga suur turuvõim ja turul senini eelised seoses erinevate regulatsioonide mahajäämisega vabast turust. Selles mõttes on kütuseturg puhtal kujul kapitalism, et seal käib mees mehe vastu võitlus.
    Kuula intervjuud Maria Helblinguga alates 49:34.
    Kui Eesti kütuseturul jaeturgu silmas pidada, siis siin on märkamatult juhtunud nii, et suured väliskontsernid nagu Neste või Circle K on seljatatud kohalike kapitalistide Olerexi ja Alexela poolt. Millest see tuleb? Kas välisfirmad ei taha turuliidri positsiooni?
    Esiteks ma arvan, et veel ei ole seljatatud. Kui me vaatame turuosasid, siis meil on pool või veidi alla poole kütuseturust. Täna hommikulgi taksoga siia tulles nägin, et taksojuhi kohvitops ei ole eestimaine.
    Teiseks me ei võitle üksteise vastu, vaid kõik kütusefirmad üritavad leida oma eelist. Siin on kodumaistel kaks eelist – meil on tärkamas "tarbi kodumaist" mentaliteet, mis on minu arvates igati teretulnud. Teiseks annab mitte-kuulumine rahvusvahelisse kontserni meile võimaluse teha otsuseid kiiremini ja paindlikumalt ning pakkuda kastist välja lahendusi.
    Kas selline väikeste üleostmise trend, mida Alexela ja Olerex on viimastel aastatel üksteise võidu teinud, on nüüd läbi? Kas te olete kõik ära ostnud?
    Päris kõike ei ole ära ostetud, eks üht-teist on veel turul olemas. Kuid ma arvan, et põhiline laine on toimunud ja peamine konsolideerimine möödas.
    Mis on Alexela eelised just kütuseturul konkureerides?
    Meie trump ongi see, et turg on liikumas telekomi jalajälgedes. Et enam ei ole kütus, maagaas ja elekter eraldi, vaid hakkab aina rohkem tekkima tendentsi, kus klient tahabki kõike ühest kohast saada. Meil on energiaportfell, kus on kõik kütused ja koduenergialahendused sees, see ilmselgelt annab meile tugeva eelise ja seda kavatseme ära kasutada.
    Kas niimoodi esmatarbekaupu te oma jaamadesse müüma ei lähe nagu on teinud Olerex ja Circle K?
    Seda ka loomulikult. Jällegi, e-kaubandus ka suurpoodides hakkab tähendama seda, et ühe piimapaki järgi ei viitsi keegi hüpermarketisse minna. See nišš on tanklakubandusel kindlasti väga suur. Sellega oleme ka meie kaasa läinud ja astume isegi samme, et avada poode ilma tanklata. 
    Kui te tahaksite, et taksojuht, kellega te siia sõitsite, jooks hommikul kohvi Alexela topsist, siis peaksite te börsile minema.
    Ma ei tea, kas see nüüd taksojuhi valikuid mõjutab. Seda mõjutab vast rohkem see, kust ta kesklinnast kohvi osta saab. Ma ei ole kindel, et taksojuht vaatab hommikul börsinimekirja üle enne kui ta oma valiku teeb. Minu teada see firma, kelle topsist ta jõi, ei ole ka börsil.
    Aga börsiplaanide kohta on Alexela öelnud, et plaan vähemalt on.
    Jah, viisaastaku plaanis on meil börsileminek täiesti sees.
    Ja viisaastakuplaan tehti millal?
    See tehti selle aasta alguses. Nii et võib lugema hakata.
    Kui lihtne on uut tanklat püsti panna. Tundub, et ka see turg on ära jagatud?
    Ei pea olema ilmtingimata tankla, peab olema pood. Ma pole kindel, kas kesklinna tanklaid üldse juurde tarvis on. Linnastumisega kaasneb nagunii suurem ühistranspordi kasutamine. Ühel hetkel tulevad ka meie igapäevaellu elektrisõidukid, mille tarbijaskonnaks on linnas liikujad. Siin me räägimegi uutest kontseptsioonidest, nn vanakooli tanklaid enam kesklinna juurde ei tekigi.
    Kui te ametisse saite, siis ikkagi viidati sellele, et Alexela uueks juhiks sai Heiti Hääle tütar. Kuidas te olete oma isaga rollid ära jaganud? Kuna ta on ettevõtte üks omanikest, siis kui palju on teil otsustusõigust?
    Alexela grupp on suur kontsern, kus on üle 1000 töötaja. Minu alluvuses töötab täna 200, mis pole kaugeltki enamus. Minu ja Heiti vahel on veel päris mitu kihti otsustajaid, mistõttu igapäevaelus me palju kokku ei puutugi. See, kui palju ta sekkub Alexela igapäevatöösse, on tema ja grupi juhtkonna teema. Minu otsene juht on minu nõukogu ja sinna tema ei kuulu. Ja mis seal salata, selle ettepaneku tegi mulle samuti keegi teine.
    Ain Kuusik liikus nõukogusse
    Kütusefirma Alexela Oili senine juht Ain Kuusik jääb seotuks Alexela Groupiga, olles Alexela Groupi ja Alexela Varahalduse nõukogu liige.
    Äripäeva venekeelne sõsarleht Delovõje Vedomosti küsis Kuusikult, et oleks ju olnud võimalik ka vastupidi, et tema oleks olnud nende kahe ettevõtte juht, mitte Maria Helbling. "Ütlen ausalt, et rääkisime Mariaga sellest juba kolm aastat tagasi. Siis me lihtsalt ei teadnud, millal see juhtub. Ma olen grupis töötanud juba 15 aastat, mul on selles ka osalus," vastas Kuusik. "See on väga väike," täpsustas ta. Kuusik ütles, et tema hääletas Maria Helblingi poolt. "Mina kui omanik olen väga rõõmus, et ta sellele ametikohale asub. Ja ka mina ei kao kuskile."
    Kuusik ütles, et kohtub homme uue nõukogu esimehe Aivo Adamsoniga. "Hakkame temaga plaane tegema. Samamoodi ka omaniku Heiti Häälega," ütles ta. Tema sõnul on ettevõte niivõrd suur, et olla nõukogu liige ei tähenda kogunemist kord kuus koosolekule. "See on täisväärtuslik töökoht, nii et pensionile ma ei lähe," lisas ta.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Majandusminister: Bolti president siin eksib, eelnõud kirjutavad ikka ametnikud
Platvormitöö direktiivi ja Bolti lobistamisega seoses näeb majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo, et ettevõtete eest seismine ongi avalik huvi ja ministeerium on toiminud õigesti.
Platvormitöö direktiivi ja Bolti lobistamisega seoses näeb majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo, et ettevõtete eest seismine ongi avalik huvi ja ministeerium on toiminud õigesti.
Euroopa gaasikauplejad muretsevad juba järgmise talve pärast
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.