Äripäev • 23. august 2018 kell 9:47

Eesti säästva tehnoloogia idud trügivad maailma

Idufirmad  Foto: PantherMedia/Scanpix

Maailma suurimale roheliste äriideede konkursile kandideerisid Eestist ideed saepuru 3D printimisest ja päikeseenergial elektrit tootvast asfaldist kuni ravimtaimedega immutatud raviva voodipesu ja kortermajade sisefarmideni, vahendas Cleantech ForEst.

Eelmisel kolmapäeval toimus säästva tehnoloogia ideekonkursi ClimateLaunchpad Eesti finaal, kus kõige innovaatilisemateks rohetehnoloogia iduettevõteteks valiti SilverHull, 3cular ja Circup. Need kolm esindavad novembris Eestit maailma suurima roheliste äriideede võistluse ClimateLaunchpad suurfinaalis Šotimaal.

SilverHulli eesmärk on ehitada maailma esimene autonoomne laevakere puhastussüsteem liikuvale laevale, mis vähendab märkimisväärselt laevade kütusekulu.

Teisele kohale jõudnud 3cular tegeleb innovaatilise 3D printimisega ja kasutab toormaterjalina puidujääke, mis võimaldab luua keerulist puitdisaini ja -detaile.

Kolmas, Circup, toodab tanklatele ja kohvikettidele mõeldud kuivjäätehnoloogial põhinevaid kiirpesumasinaid, mis pesevad kasutaja topsi puhtaks kiirelt, mugavalt ja hügieeninõutele vastavalt.

Roheideede võistlusele ClimateLaunchpad kandideeris sel aastal umbes 1500 innovaatilist ideed. Eesti esikolmikul tuleb võistelda ülemaailmses suurfinaalis üle 130 säästva tehnoloogia start-up'iga. Lisaks rahalistele auhindadele pääsevad parimad meeskonnad 6-kuulisesse Climate-KIC ärikiirendisse, kus on võimalus mentorite käe all oma idee äriks kasvatada.

Eelmistel aastatel on selles programmis osalenud Eestist Sympower, Reverse Resources ja Gelatex.

Hetkel kuum