Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kohv voolab allamäge

    Foto: Caro/Andreas Teich, Scanpix

    Kohvi hind New Yorgis on kukkunud alla dollari nael ehk viimase tosina aasta odavaimale tasemele. Languse lõppu pole veel näha: ka järgmisel aastal kasvab kohvi tootmine rohkem kui nõudlus ja efektiivsed Aasia tootjad suruvad hindu alla.

    Hiliskevadel ja varasuvel hakkasid analüütikud rääkima kohvi hinna tõusule pööramisest. Räägiti sellest, et turg pole enam depressiivne, et tarbimine kasvab (International Coffe Organizationi ehk ICO andmeil 2,2% aastas) ja ka lihtsalt sellest, et ega kohvi hind ei saa väga pikalt nii madalal olla. Toona maksid rohelised röstimata kohvioad New Yorgis 1,2 dollarit nael (2,6 dollarit kilogramm).
    Augusti alguses, kui hind kukkus alla 1,1 dollari nael, rääkisid analüütikud meediakanalitele, et kohe-kohe hinnalangus lõpeb. Kohvi lühikeste positsioonide arv ulatus siis rekordilise tasemeni, pooleni Brasiilia aastasest saagist.
    "Me ei näe enam pikka aega turgu nii suure hulga lühikeste positsioonidega," rääkis CNBC-le augustis Hackett Financial Advisorsi tegevjuht Shawn Hackett. Tema sõnul on oodata peatset lühikeste positsioonide katmist ja hinnatõusu.
    Mida aga pole tulnud, on hinnatõus. Septembris kukkus kohviubade naela hind börsil alla dollari, mis on madalaim hind 2006. aastast saadik. Lühikeste positsioonide arv on septembris vähenenud augustiga võrreldes küll 90 000 lepingu pealt 72 000 lepingu peale, kuid see on endiselt neli korda kõrgemal tasemel kui ajaloo keskmine.
    Kauplejad ootavad languse jätkumist
    Seega pakuvad kauplejad, et hind jätkab langust. Ega ilmselt eksi, sest hiljuti avaldatud ICO saagiprognoos on väga positiivne. ICO mõõdab kohvitoodangut 60kilostes kottides. Maailma kogutoodang oli 2017/2018 hooajal 158,6 miljonit kotti. Pool sellest tuli riikidest, kus tootmistsükkel algas kevadel ning nende riikide tulevane toodang mõjutabki praegu hindu enim, sest seda oodatakse uuel hooajal kasvavat isegi üle 14%.
    Kui isegi teine pool maakerast toodangumahtu ei kasvata, kasvab kogutoodang ikka vähemalt 168 miljoni kotini. Kohvitarbimine maailmas kasvab samas kaheprotsendise aastatempoga ehk tänavuselt 162 miljonilt kotilt 165 miljoni kotini järgmisel aastal. Niisiis jõuab kohvitootmine järgmisel aastal defitsiidist ülejääki ja ülejäägi tingimustes pole hinnakasvu oodata.
    "Me näeme vähemalt järgmised kuus kuud nii madalaid hindu, see ei muutu," ütles CNBC-le InterContinental Coffee Tradingu vanemkaupleja Robert Babington Smith. "Ja võime väga tõenäoliselt näha selle mõjusid Kesk-Ameerikas, Colombias ja Peruus, kus praegu kaupleb kohvi allpool tootmishinda."
    Seenhaigusest kahjustatud kohvioad Brasiilias 2011. aastal.Foto: Reuters/Scanpix
    Ainus hinnatõstja oleks ikaldus Brasiilias
    Ainus sündmus uuemas ajaloos, mis kohvi hinna on järsule tõusule viinud, on kehv saak peamises tootjariigis Brasiilias.
    1977. aasta kevadel tõusis kohvi hind börsil 3,4 dollarini nael (7,5 dollarit kilogramm) seetõttu, et külmad hävitasid kahel eelneval aastal suure osa Brasiilia kohviistanduste saagist. Hind hakkas langema aprillis, kui sai selgeks, et selle aasta saak enam ohus pole.
    Seesama 1977. aasta kohvi hinnatõus tegi tootjariigi Vietnamist. Kohvi hinna järsk tõus viis toonase sotsialistliku Ida-Saksamaa kriisi: sakslased olid harjunud kohvitama, kuid kohvi ostmiseks ei jätkunud kõrge hinna tõttu enam välisvaluutat. Hädas idasakslased sõlmisid tarnelepingu toona samuti sotsialistlike riikide sekka kuulunud Vietnamiga, et pääseda Brasiilia hinnadiktaadist. Nüüdseks on Vietnam Brasiilia järel suuruselt teine kohvieksportöör.
    Teine suur kohvi hinnatõus oli 2011. aastal, kui ikaldus samuti osa Brasiilia ja Colombia kohviistanduste saagist, kuid siis kohviubade naela hind enam 3 dollarini ei küündinud.
    Kaks suurt tootjat rekordikursil
    Et Brasiilia osa maailma kohvitoodangus on vähenenud poolelt kolmandikule, siis nüüd ei põhjustaks võimalik ikaldus seal enam hindade mitmekordistumist maailmaturul. Ikaldust pole Brasiilias ka ette näha: ICO teatel on arabica ubade toodang kohvimaal aastate keskmisel tasemel ja robusta ubade saak samas taastunud paari varasema aasta kehvadest tulemusest.
    Suve algul pani üleriigiline veoautojuhtide streik küll kohviubade ekspordi mõneks ajaks seisma, seejärel tekkisid konteinerite nappuse tõttu kohvilaadungitest ummikud Brasiilia sadamates, kuid augustis tehti varasemate aastatega võrreldes ekspordimahus suureks kärisenud vahe kiirelt tasa.
    Vietnami kohvisaagi prognoos selleks hooajaks on 15,5% suurem kui mulluse hooaja 29,5 miljonit kotti ube. Aasta algusest on selle Kagu-Aasia riigi kohvieksport kasvanud koguni 19%, võrreldes mulluse sama ajaga.
    Suurtest kohvitootjatest on küll mõnevõrra hädas Etioopia, kus vaidlused maaomanike ja tootjate vahel ning madal efektiivsus võib osa tootjaid lõpetama sundida ning kogueksporti vähendada; samuti Colombia, kus tootmise omahind on esiteks kõrge ja kus teiseks ähvardab kohviistandusi troopilise ilma fenomen nimega El Nino. Kuid arvestades, et need kaks riiki toodavad kokku üle nelja korra vähem kui kaks esimest, Brasiilia ja Vietnam, ei ole nende hädade mõju kohvi maailmaturuhinnale nii märkimisväärne.
    kohvi sorteerimine Java saarel Indoneesias.Foto: Reuters

    Aasia võtab üle

    Kohvijooja arvab enamasti, et tema lemmikjoogi materjal saabub Lõuna- või Kesk-Ameerikast või siis Aafrikast, kus ongi kohvipuu päriskodu.
    Pool sajandit tagasi see oligi nii. Praegu on aga tootjate hulka lisandunud Aasia riigid, kust tuleb aasta-aastalt aina suurenev osa maailma kohviubade saagist.
    1966. aastal toodeti maailmas 4 miljonit tonni kohviube ja kohviistanduste all oli 9,5 miljonit hektarit. Kõige suurem tootja nii istanduste pindalalt kui ka kogutoodangult oli toona mõistagi ka kohvimaaks kutsutud Brasiilia. Suured tootjad olid veel Colombia, Etioopia, Elevandiluurannik ja Angola.
    2016. aastal troonib Brasiilia endiselt liidrikohal nii tootmismahult kui ka istanduste pindalalt, kuid ülejäänud pilt on muutunud. Vietnam on Colombiast tootmismahult möödunud ja võimsalt teiseks tõusnud. Elevandiluurannik ja Angola on tootjate esikümnest kadunud. Kogutoodang on kasvanud 9 miljoni tonnini ja istanduste pindala 11 miljoni hektarini.
    Kui 50 aastat tagasi oli Aasias vaid üks suur kohvitootja – Indoneesia –, siis nüüd mahuvad esikümnesse lisaks ka Vietnam ja India ning esikümne piiril varitsevad Laos ja Hiina.
    Aasia on efektiivsem
    Kui vaadata ÜRO põllumajandusorganisatsiooni FAO statistikat hektari tootlikkuse kohta, saab asi selgeks: efektiivsemad Aasia tootjad on kohvitootmist ilmselgelt ebaefektiivselt Aafrikalt üle võtmas. Brasiilias annab istanduse hektar keskmiselt 15 tonni saaki, Vietnamis 24 ning Hiinas 27 tonni. Kohvipuu päriskodu Etioopia istanduse hektari keskmine saagikus on aga kõigest 7 tonni, Angolas 3 ja Elevandiluurannikul alla tonni.
    2016. aastal toodetud 9 miljonist tonnist kohviubadest tuli Aasiast kolmandik, ligi 3 miljonit tonni. Teise kolmandiku tootis Brasiilia. Ülejäänud 3 miljonist tonnist 2 on pärit Colombiast, Peruust ja Kesk-Ameerikast – nii et Aafrika toodang on kõigest umbes miljon tonni, üheksandik maailma kogutoodangust.
    Aasia tootjad on esile tõusnud erineva kiirusega. Indias ja Indoneesias on kasvatatud kohvi juba pikka aega. 50 aastaga on tootmismaht viiekordistunud ja jõudnud kahe riigi peale kokku miljoni tonni piirimaile.
    Vietnami esiletõus algas 1990. aastatel. Kahe aastakümnega on kohviistandusteks pööratud 600 000 hektarit maad, suur osa sellest vihmametsad, ning jõutud 1,5 miljoni tonnise aastatoodanguni. Uusimad tulijad Hiina ja Laos tootsid tosin aastat tagasi kahe peale kõigest 50 000 tonni kohviube aastas; praeguseks on toodangumaht viiekordistunud ning arvestades istanduste kasvutempot ja head saagikust on nende riikide jõudmine tipptootjate sekka kõigest mõne aasta küsimus.
    Kohvisaagi kogumine Zimbabwes.Foto: Caro/Scanpix
    Aafrika teeb vähikäiku
    Ainsad Aafrika riigid, kes praegu rohkem toodavad kui pool sajandit tagasi, on Etioopia ja Uganda. Mujal Aafrikas on kohvitootmine teinud vähikäiku – küll sisesõdade, küll investeeringute vähesuse, küll kliimatingimuste muutumise tõttu.
    Kunagi 300 000 tonni aastas tootnud Elevandiluurannik saadab maailmaturule nüüd vaid 100 000 tonni. 1966. aasta maailma neljanda tootja Angola aastatoodang on kuivanud kokku koguni 15 korda, napi 14 000 tonnini. Toodang on vähenenud tuntumatest kohvitootjariikidest Keenias, Tansaanias, Madagaskaril ja Kongo DVs.
  • Hetkel kuum
Eksperdid: ettevõtjal on lihtsam kaitsta vilepuhujaid laiemalt, kui seadus nõuab
Eesti võttis vilepuhuja kaitse seaduse vastu sedavõrd kitsa kohaldamisalaga, et ettevõtjatel on lihtsam võimaldada probleemidest teavitamist laiemalt, kui neilt nõutakse, ning näidata seeläbi üles kõrgendatud ühiskondlikku vastutust, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen partner Karin Madisson ning sama büroo jurist Karl Oskar Pungas.
Eesti võttis vilepuhuja kaitse seaduse vastu sedavõrd kitsa kohaldamisalaga, et ettevõtjatel on lihtsam võimaldada probleemidest teavitamist laiemalt, kui neilt nõutakse, ning näidata seeläbi üles kõrgendatud ühiskondlikku vastutust, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen partner Karin Madisson ning sama büroo jurist Karl Oskar Pungas.
Nädal Balti börsil lõppes positiivse noodiga
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Konkurentsiameti juht kaotas ametnike 13nda palga: mulle ei mahtunud see pähe
Kui Evelin Pärn-Lee oli konkurentsiametit juhtima asunud ja luges esimest korda ameti tulemustasude reeglistikku, oli tema kui jurist üllatunud.
Kui Evelin Pärn-Lee oli konkurentsiametit juhtima asunud ja luges esimest korda ameti tulemustasude reeglistikku, oli tema kui jurist üllatunud.
Eksperdid leidsid Eesti konkurentsivõime hoidmisel viis murekohta
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Raadiohitid: kinnisvara hind jõuab aastaga tippu
Kinnisvara hinnad tõusevad peagi vanade tippude juurde, rääkis Liveni tegevjuht Andero Laur nädala kuulatuimas saates “Investor Toomase tund”.
Kinnisvara hinnad tõusevad peagi vanade tippude juurde, rääkis Liveni tegevjuht Andero Laur nädala kuulatuimas saates “Investor Toomase tund”.
Euroopa tarbijaühendused esitasid Temu peale ühiskaebuse
Euroopa tarbijaühenduste hinnangul pole Hiina odavkaubandusplatvorm Temu pakkunud klientidele seaduses nõutavas ulatuses tarbijakaitset ja kasutab keelatud manipuleerivaid kauplemisviise.
Euroopa tarbijaühenduste hinnangul pole Hiina odavkaubandusplatvorm Temu pakkunud klientidele seaduses nõutavas ulatuses tarbijakaitset ja kasutab keelatud manipuleerivaid kauplemisviise.