Artikkel
  • Tallinna Südamekese lasteaed korraldas toitlustushanke ning selle võitis ettevõtte Klp Toit OÜ, millel on praegu enam kui 343 000 euro suurune võlg. Hanke ajal oli võlg ajatatud, mis tähendab, et ettevõttel oli õigus hankes osaleda.Foto: Andras Kralla
    Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Paisuva võlaga ettevõte võidab riigihankeid

    Paisuv võlg riigi ees ei takista ettevõtteid osalemast riigihangetes ja neid ka võitmast. Piisab, kui võlg on hanke ajal ajatatud.

    Tallinna Südamekese ja Kiisupere lasteaedade toitlustushanked on viimasel aastal võitnud ettevõte KLP Toit OÜ. Tegemist on juba seitse aastat tegutsenud toitlustusettevõttega, kes on võitnud mitmeid riigihankeid, millest enamik kas lasteaedade või koolide toitlustamiseks. Siiski vaevleb ettevõte viimasel aastal maksuvõla küüsis.
    Mullu novembris toimunud hanke ajal oli KLP Toit OÜ-l maksuvõlg riigi ees üle 280 000 euro, tänavu juunis toimunud hanke ajal aga juba üle 320 000 euro. Praeguseks on see paisunud 343 000 euroni, millest rohkem kui 142 000 moodustab sotsiaalmaks. Möödunud aastal oli firma käive aga 2,7 miljonit eurot. Kahe hanke koguväärtus oli enam kui 200 000 eurot.
    „KLP on väike ettevõte ja oma koha siin päikese all võitleme välja ainult hea töö ja puhta maniskiga,“ teatab KLP Toit OÜ juht Jüri Peetson, kui ajakirjanik pärib firma tegevuse kohta.
    Juriidiliselt jokk
    Peetson juriidilises mõttes ei eksi. Möödunud aasta 1. septembril jõustunud riigihankeseaduse muudatus näeb ette, et hankes osalema kvalifitseeritakse ka ettevõte, kes on oma maksuvõlga ajatanud. Nüüd ei oma enam tähtsust, kui pikalt võlga ajatatakse. Varem võis ajatatud maksuvõlaga ettevõtja osaleda riigihankel juhul, kui ajatamise periood ei ületanud kuut kuud või oli ajatamine täies ulatuses tagatud.

    See on päris hea tulemus ettevõttel, mis maksab umbes 60 000 eurot makse kuus. Raske tööga plaanime võlast lahti saada. Kõhtu sees hoides, pidevalt tegutsedes.

    Jüri Peetson
    KLP Toit OÜ juht
    Nagu selgitab TGS Balticu vandeadvokaat Kristina Laarmaa, on hankija kohustatud pakkumusi kontrollides veenduma maksuvõlgade puudumises. Uue seaduse kohaselt peab hankija maksuvõla avastamise korral aga pakkujat teavitama ja määrama täiendava tähtaja maksuvõla likvideerimiseks või ajatamiseks. „Üksnes juhul, kui pakkuja võlga ei ajata ega likvideeri ka täiendava tähtaja jooksul, peab hankija sellise pakkuja kõrvaldama,“ selgitas ta.

    KLP Toit OÜ võlg ja ajatamine:

    Möödunud aasta 6. detsembrist kuni tänavu 14. maini oli ajakava 280 455,18 euro suuruse võla tasumiseks. Tänavu 28. mai kuni 5. august oli ajakava juba 328 944,60 euro suuruse võla tasumiseks. Alates tänavu 6. augustist kehtivat ajakava pole.

    Allikas: EMTA

    Maksuametist selgub, et KLP Toit OÜ-l on võlg üleval alates eelmise aasta 10. augustist. Kuigi ettevõtte andmeid maksuametist vaadates selgub, et sel on enam kui 346 000 euro suurune maksuvõlg, oli see mõlema hanke tegemise ajal ajatatud.
    „Praegu pole maksuvõlg ajatatud. Sel ajal, kui hanked tehti, oli maksuvõlg ajatatud,“ kinnitas Peetson. Sisuliselt tähendab see, et ettevõtted võivad uue hanke ajaks võla ajatada, kuid selle taas täitmata jätta.
    Siin tekib aga küsimus, miks üldse maksuamet laseb korduvalt võlga ajatada, arvestades, et võlg on vahepeal ka suurenenud. Maksuameti kommunikatsioonijuht Rainer Laurits ütles, et maksuameti eesmärk on see, et ettevõttel oleks võimalus oma ajutised makseraskused ületada. „Ja me ei tee seda ainult heas usus, vaid selle aluseks on ka tasutud maksude andmed ning ettevõtte muu varaline seis. Kui ettevõtte maksedistsipliin ja varaline seis halveneb olulisel määral, siis me saame teha kaalutlusotsuse ja uut taotlust ei rahulda,“ ütles Laurits.
    Samuti on kurioosne, et ettevõte osaleb riigihankes ja võidab neid ehk saab sisuliselt riigilt raha juurde, olles ise samal ajal riigile sadu tuhandeid eurosid võlgu.
    Laarmaa märkis, et maksuvõla ajatamine pole seadusevastane ja otsuse selle kohta teeb maksuamet. Ta lisas, et see, millises summas maksuvõlg peaks tooma kaasa pakkuja hankest kõrvaldamise ja kas maksuvõla ajatamine sõltumata ajatamise perioodi pikkusest ja ajatatud maksuvõla summast peaks omama tähendust riigihanke kontekstis, on seadusandja otsustada.
    Äripäev uuris rahandusministeeriumilt, kas ministeerium arutas seadusemuudatust tehes, kui suur võiks olla maksimaalne ajatatud võlg, millega ettevõte võib riigihankes osaleda. Sellele küsimusele ministeeriumist aga konkreetset vastust ei tulnud.
    Jüri Peetson aastal 2006.Foto: Indrek Susi
    Ettevõtte juht: „On suur võlg“
    Ettevõtte juht Peetson ütles, et võlast püütakse vabaneda. „Maksud on maksmiseks. Lepitakse kokku plaanid, kui on eksitud, tehakse uued plaanid,“ vastas Peetson küsimusele, miks võlg väheneda ei taha ja kas tehtud plaanid ei kipu töötama. „Aga samas pole ta ka suurenenud. See on päris hea tulemus ettevõttel, mis maksab umbes 60 000 eurot makse kuus. Raske tööga plaanime võlast lahti saada. Kõhtu sees hoides, pidevalt tegutsedes.“
    Eelmisel aastal samal ajal oli ettevõtte maksuvõlg veel pisut üle 200 000 euro ja võlg on sellest saati kasvanud.
    Küsimusele, kas tegu pole siiski väga suure võlaga, vastas Peetson: „On suur võlg, tunnistan. Omakapitali suurendamine on igal juhul plaanis. Vajalikud meetmed on tarvitusele võetud." Ta lisas, et ettevõttel on võla vähendamiseks kindel plaan. „75 töötajaga ettevõttel ei saa olla juhuslikku plaani,“ teab ta.
    Millal võlg jõudsalt vähenema hakkab? „Nii nagu haiguse puhulgi, on eelkõige vaja kannatanu olukorda hinnata, määrata diagnoos ja alles siis alustada raviga või oodata lihtsalt loomulikku palaviku alanemist,“ toob Peetson paralleeli hoopis meditsiiniga.
    Peetson tõdes, et ajatamine on üks paljudest võimalustest, et ettevõte saaks läbi viia oma protsessides ja tegevustes muutused, et tegevustega jätkusuutlikult edasi minna. „Maksuvõla sordiini all hoidmine ei anna ärile ja ettevõttele mitte midagi. Võlg ei kao ei kao, intress tiksub. Kohustused jäävad. Ettevõtluse eesmärk on majandada jätkusuutlikust ja kasumlikult ja ettesattuvast kriisist väljuda ja edasi töötada. Kas hankega või ilma,“ selgitas Peetson.
    JOKK pakkumus
    Äripäev uuris ka hanke teinud lasteaedade käest, mida nemad asjast arvavad.
    Tallinna lasteaia Südameke direktor Margit Hiiet tõdes, et polnud ettevõtte praegusest maksuvõlast teadlik ega oska öelda, kas komisjon seda pakkumusi läbi käies kontrollis. Hiiet tõdes, et küll teab ta, et varasemalt on ettevõttega KLP Toit olnud lasteaial head kogemused ning teenusega on oldud rahul. Ta tõdes, et suur maksuvõlg pole mõistagi hea uudis.
    Tallinna Kiisupere lasteaed tegi toitlustushanke möödunud aasta novembris. Selle võitjaks osutusid samuti KLP Toit ja Prink Panter. Viimane, muuseas, kuulub samuti Peetsonile. Lasteaia kohusetäitja Stella Lusmägi ütles, et pakkumus sai kriteeriumide kohaselt enim punkte ning pakkuja esitas asjakohase pangaõiendi, mis näitas, et hankelepingu täitmise tagamiseks on pakkujal vajalikud rahalised vahendid ja võlg on ajatatud. Nii KLP Toit võidu endale koju tõigi.
    Peetson kinnitas, et praeguse seisuga pole lepingute täitmisega probleeme ning ta hindab ettevõtte tegevust jätkusuutlikuks.

    Enne möödunud aasta 1. septembrit kehtinud riigihangete seaduses oli piirang, mille kohaselt võis ajatatud maksuvõlaga ettevõtja osaleda riigihankel juhul, kui ajatamise periood ei ületanud 6 kuud või oli ajatamine täies ulatuses tagatud. Kehtivas riigihangete seaduses sellist piirangut ei ole, kuivõrd seda ei võimalda seaduse aluseks olev Euroopa Liidu riigihangete direktiiv.

    Direktiivi kohaselt ei saa riigihankelt kõrvaldada ettevõtjat, kes on sõlminud siduva kokkuleppe tasumisele kuuluvate maksude, sotsiaalkindlustusmaksete ning nendelt arvestatud intresside ja viiviste kohta.

    Evelin Karindi-Kask
    Rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna nõunik
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.