Äripäev • 23. oktoober 2018 kell 13:48

Raadiohommikus: miks Eesti pensionifondid on viletsad

Tõnn Talpsepp  Foto: Andras Kralla

Eesti pensionifondid on Euroopa arvestuses kõige kehvemad ning raha kasvatamise asemel hoopis kaotavad pensionikogujate raha. Miks see nii on ja kuidas seda probleemi ravida, sellest räägime rahanduse õppejõu Tõnn Talpsepaga.

Politoloog Tõnis Saarts annab aga hinnangu Riigireformi Sihtasutuse esimestele uuendusettepanekutele, mis puudutasid õigusloomet ja esinduskogusid. Lisaks teeme juttu Eesti edukamatest masina- ja metallitööstustest ning saame teada, kuidas sellel sektoril praegu läheb. Hommikuprogrammi veavad Priit Pokk ja Aivar Hundimägi.

10.00–11.00 "Kodanikualgatuslik riigireform“. Alustame kolmest osast koosneva saatega, mis tutvustab Riigireformi Sihtasutuse uuendusettepanekuid. Esimeses saates on fookuses õigusloome ja esinduskogud ning ettepanekuid tutvustavad Ellex Raidla advokaat Kristel Urke ning endine tipp-poliitik ja kohtunik Rait Maruste. Saadet juhib Aivar Hundimägi.

11.00–12.00 "Finantsuudised fookuses". Kui ühiskond muutub vanemaks, muutub ka tarbijaskond ning tarbijana võiks üha enam näha pensionäre. Saates kõnelemegi sellest, mida võiks see majandusele tähendada, mille poolest erinevad vanemaealised tarbijana ning kuidas võib see mõjutada tarbijakultuuri. Külas on majandusteadlane Ivar Soone ning Luminor Pensionsi juhatuse liige Martin Rajasalu. Saatejuht on Priit Pokk.

13.00–14.00 "Arvude taga". Seekord räägime kaupade ekspordist, mille päritoluriik on Eesti. Millised on Eesti kaupade ekspordi peamised ja uued sihtriigid, mida välja veetakse ja kuhu kaubamaht vähenes esimese kaheksa kuu jooksul võrreldes varasema perioodiga. Samuti räägime EASi toest Eesti eksportööridele. Stuudios on külas statistikaameti juhtivanalüütik Evelin Puura ja EASi ettevõtluse keskuse direktor Tanel Rebane. Saatejuht on Liis Amor.

15.00–16.00 "Juhtimislabor". Millest kirjutavad tänapäeva suured ärimõtlejad ja mis on lugejate seas populaarne? Saate külaline on kogenud koots ja juhtimiskonsultant Raimo Ülavere, kes on maailma juhtimiskirjandusega väga hästi kursis ja peab lugemist oma töö üheks osaks. Värskelt eesti keeles ilmunud raamatu „Variant B“ taustal on teravamas fookuses tunnustatud autorid Adam Grant ja Sheryl Sandberg ning nende raamatud, millest nii mõnigi on ka varem eesti keeles ilmunud. Saatejuht on Äripäeva raamatuklubi toimetaja Signe Rummo.

Kuula raadiot otse SIIT.

Hetkel kuum