Jaanus Vogelberg • 7. november 2018 kell 9:30

Eesti Pank: nafta hinnalangus peaks tarbijatele soodne olema

Eesti Panga president Ardo Hansson   Foto: Andras Kralla

Tarbijahinnad olid oktoobris eelmise kuuga võrreldes 0,5% ja aastataguse ajaga võrreldes 4,4% kõrgemad. Palgakasvuga seotud teenuste kallinemine on hakanud jõulisemalt hindu kergitama ja Eesti Pank prognoosib, et selle aasta keskmine hinnatõus ületab 3%. Samas peaks nafta hind olukorda leevendama.

"Oktoobris toetas kiiret hinnakasvu kütuste kallinemine, mille mõju on kestnud juba rohkem kui aasta. Viimastel kuudel on energia kallinemine muutunud laiapõhjaliseks; selle taga on peamiselt nafta varasema hinnatõusu järelmõjud. Peale kütuste on kallinenud ka elekter ja eluasemete küttekulud tõusid oktoobris kuuga 3% võrra," ütles panga ökonomist Sulev Pert.

Edasist tarbijahindade survet vähendab tema sõnul aga see, et nafta hind maailmaturul on pööranud langusse. Samal ajal on jõulisemalt hakanud hindu kergitama teenuste kallinemine, mis ulatus oktoobris ligi 5 protsendini. Osa teenuste kallinemisest tuleneb transpordi, eelkõige lennupiletite suurest hinnakõikumisest.

Kiire palgakasv on Eesti Panga hinnangul mõjutanud ka teenuste hindu. Tööjõupuudus teenuste sektoris on ettevõtete hinnangul praegu sama suur kui kümne aasta taguse majandusbuumi ajal ja on muutunud palgasurvete allikaks. 2018. aasta keskmine tarbijahindade kasv kujuneb kiireks ja ületab 3%.

Hetkel kuum