Teenetemärgi saanud ettevõtjal on tunnustusega üks probleem

Ettevõtja Jaak Nigul   Foto: Jassu Hertsmann

President Kersti Kaljulaidilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi saanud mööblitööstuskontserni Tarmeko omanik Jaak Nigul leiab, et aurahasid peaks antama ettevõtjate kõrval ka tavalistele erasektori töötajatele.

"See on küll üllatus. No ma arvan, et ma pole nii suur ettevõtja, et selle eest peaks auraha andma. Võib-olla anti selle eest, et olen sõna võtnud ühiskonna ja ettevõtluse teemadel," märkis Nigul ajakirjanikult tunnustusest kuuldes.

Tema sõnul on aga probleem selles, et tunnustusi jagatakse aastast aastasse vaid ettevõtjatele ja avaliku sektoriga seotud inimestele. "Lõpuks võiks Eestis saada aumärke ka mõned inimesed, kes lihtsalt töötavad erasektoris, mitte ainult ettevõtjad. Olen kunagi ise esitanud kaks inimest, aga president Ilves ei pidanud neid piisavalt väärikateks. See on vale asi," toonitas Nigul.

Niguli sõnul tuleb väärtustada inimesi, kes riiki tegelikult üleval peavad. "Ettevõtjad on pisike osa. 300 000 inimest, kes makse maksavad põhiliselt, vajaksid tunnustust. Minu teada on üks töötaja kogu [teenetemärkide andmise] ajaloo jooksul saanud, aastaid tagasi üks inimene VKGst. See on tohutu ühiskondlik valupunkt minu hinnangul," märkis ta.

"Oluline oleks tunnustada neid, kes igapäevaselt tehastes töötavad, meie kaupu müüvad üle maailma – nemad on kõige tähtsamad," resümeeris Nigul.

Nigul kirjutas samal teemal juba 2012. aastal ka arvamusartikli Ekspressis. "Miks paljud noored on valmis Iirimaal kalkuneid kitkuma, Ameerikas nõusid pesema või Austraalias põllul rügama, kuid Eestis alumiselt karjääripulgalt alustamist peetakse mitteprestiižseks? /.../ Mulle tundub, et Eestis lihtsalt ei väärtustata lisaväärtust loovat tööd erasektoris. Kummalisel kombel on just vabariigi president võtnud endale juhtiva rolli ametite jagamisel väärikateks ja mitteväärikateks," kirjutas ta toona.

Hetkel kuum