Äripäev • 12. veebruar
Jaga lugu:

Eestlased on tagasihoidlikud netist ostlejad

Kõige agaramad e-kaubandusest ostlejad Euroopas on inglased.  Foto: DYLAN MARTINEZ, Reuters/Scanpix

Eestis tehakse kõikidest füüsiliste kaupade ostudest 8,2 protsenti läbi interneti ning veel aasta tagasi oli see protsent 7,6, selgub kulleri- ja logistikaettevõtte DPD tellitud üle-euroopalisest uuringust. See arv jääb siiski alla Euroopa keskmisele, mis tõusis aastaga 11,3%-lt 11,5%-ni.

„E-ostlemine kasvab meil küll hoogsalt, aga siiski näitab uuring, et Eesti on näiteks regulaarsete e-ostlejate osas ehk vähemalt korra kuus ühe e-ostu tegevate inimeste hulga poolest veel täiesti viimasel kohal,“ märkis DPD Eesti e-kaubanduse ärisuuna juht Margot Posti pressiteates. „Eestis on selliseid regulaarseid e-ostlejaid 36% kõikidest interneti kasutajatest. Samas on meie kasvupotentsiaal meeletu, sest interneti kättesaadavuse osas oleme Euroopas paremuselt lausa kolmandal kohal.“

Kui Eestis on netile regulaarne ligipääs 92% rahvast, siis näiteks Rumeenias on see number kõigest 62%. Samas on seal regulaarseid e-ostlejaid lausa 54% kõikidest interneti kasutajatest võrreldes Eesti 36%-ga.

Peamiselt tellitakse ilutooteid ning elektroonikat

DPD uuringu põhjal on kõige usinamad e-ostlejad Inglismaal, kus internetiostude osakaal on ligi 14% kõikidest füüsilistest kaupadest ning regulaarseid netist oste tegevaid inimesi lausa 69% kõikidest interneti püsikasutajatest.

„Kui keskmiselt teeb üks e-ostleja Inglismaal aastas kokku 11,8 ostu, siis Eestis jääb see number veel kõigest 1,9 ostu juurde. Samas on pidev areng olemas, sest veel aasta tagasi oli see number 1,7,“ selgitas Margot Posti ning lisas, et Lätis ja Leedus on vastavad näitajad 2,8 ning 4,7.

Jätkuvalt on Eesti inimeste netist tellitavateks meelistoodeteks ilu- ja tervisetooted, mida osteti 40% juhtudel. Järgneb tehnika ja elektroonika 37%-ga ning riided 34%-ga.

Samas on Posti sõnul Eesti siiski jätkuvalt vaieldamatu liider pakiautomaatide valdkonnas, sest kui Euroopa inimesed lasevad üldiselt enda internetist tellitud kauba koju tuua (84%), siis Eesti elanikud eelistavad ülekaalukalt pakiautomaate. Tervelt 80% uuringus osalenud Eesti elanikest on tellinud oma kauba just pakiautomaati, 50% otse koduukse taha ja 45% vastajatest on lasknud oma ostud tuua ka postkontorisse.

Jaga lugu:
Hetkel kuum