Kristel Härma • 25. märts 2019 kell 13:15

Estravel tahab osta Wrisi

Estraveli emafirma Estravel Holding esitas konkurentsiametile taotluse, et omandada enamusosalus konkurendis Wris.

Foto: Andras Kralla

Estravel Holdingu omanik Aivo Takis ütles, et ei kommenteeri teemat enne, kui konkurentsiamet on omandamise soovi kohta otsuse teinud. Taotluses on koondumise põhjusena märgitud soov pääseda seeläbi ligi soodsamatele hindadele ja hanketingimustele rahvusvahelisel turul, kuna ühinedes kasvavad reisiteenuste summaarsed ostumahud.

"Soodsamad hinnad omakorda võimaldavad koondujatel paremini konkureerida välismaiste reisibüroodega (nt booking.ee, bookinghouse.ee, momondo.ee +partnerid, skyscanner.ee +partnerid, jpm), kelle käes on praegu väga oluline turuosa tänu piiriülestele ostudele, mis ei kajastu ei avalikes andmetes ega riiklikus statistikas," seisab koondumistaotluses. "Toonitame, et kodumaiste reisibüroode osakaalu suurendamine Eesti siseturul tooks Eesti riigile kasu nii otseste kui kaudsete maksude näol, millest riik praegu ilma jääb."

Tehingu tulemusel omandaks Estravel Holding OÜ 75% WRIS AS aktsiatest Wrisi praeguse ainuosaniku AKA Holding OÜ käest, kellele jääb 25% aktsiakapitalist. Enne möödunud septembrit kuulus Wris veel praamiärimees Vjatšeslav Leedo omanduses Holostovi Kinnisvarahaldusele. Septembris müüs Leedo firma Wrisi aktsiad aga ettevõtte pikaajalise töötaja ja juhatuse liikme Aili Kägu ettevõttele AKA Investment.

Leedo müüs Wrisi sügisel

Enne Leedolt aktsiate ostmist kuulus Aili Kägule 4,5 protsenti Wrisi aktsiatest, tehingujärgselt tõusis tema osalus ettevõttes saja protsendini. Tehingu maksumus oli konfidentsiaalne.

Vjatšeslav Leedo ütles toona, et Wris on väga hea turupositsiooniga ettevõte ning neil ei olnud kavas pikalt turismiärisse jääda. Ta ütles, et Wris on alati olnud konkurentidele atraktiivne objekt ning väljendas heameelt, et siis tuli ostja maja seest ning see võiks tagada ettevõtte kultuuri ja väärtuste säilimise.

Pärast seda, kui Wrisi aktsiad omandas Aili Kägu, kuuluvad Wrisi nõukogusse Kaspar Kägu, Carmen Kass ja Triin Mägi.

Aili Kägu ütles sügisel pärast Wrisi aktsiate ostu, et Wris on tema elutöö. "Olen suure osa oma ajast olnud Wrisiga seotud ja kui see teema lauale kerkis, siis mul ei olnud palju valikuid. Minu soov on Wrisi edasi arendada koos olemasoleva kollektiiviga ja ma olen tänulik, et selle võimaluse sain," sõnas Kägu.

Wris asutati 1991. aastal ning see on Eesti üks vanimaid ja juhtivaid turismiettevõtteid. Wrisil on esindused Tallinnas, Kuressaares ja Jõhvis.

AS Wris 2017. aasta käive on taotluses märgitud 12,3 miljonit eurot ning Estraveli käive 88,1 miljonit eurot, millest tuli Eestist 70,3 miljonit eurot müügitulu. Wrisil on töötajaid 23, Estravelil 142.

Hetkel kuum