Kristjan Pruul • 15. aprill 2019 kell 12:23

Sangaste lossi müük oli seadusevastane

Sangaste loss.  Foto: Lõuna-Eesti Postimees/Scanpix

Sangaste vallalt kunagise Sangaste vallavanema lähisugulaste käsutusse läinud lossi müügiga seotud tähtajad ei vasta seadustele ning valla õigusjärgsetel tuleb leida uus lahendus.

Kui Sangaste valla volikogu otsustas 2016. aastal võõrandada Sangaste mõisa omanikfirma osakud 714 000 euroga MTÜ-le Sangaste Asundused, siis ostuhind tuli lepingu järgi tasuda alles 2021. aasta lõpuks. Nüüd on rahandusministeerium jõudnud järeldusele, et sellist tehingut vald sõlmida poleks tohtinud.

"Tehingut saab käsitleda kui laenu andmist, mis on kohalike omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse kohaselt lubatud vaid juhul, kui tegemist on vallast viimasel kolmel aastal sõltunud ja eelarveaastal sõltuva üksusega. Kuna MTÜ Sangaste Asundused ei ole vallast sõltuv üksus, siis ei oleks tohtinud talle ka laenu anda. MTÜ pidanuks koheselt osaluse eest tasuma," seisab rahandusministeeriumi ettekirjutuses.

Ministeerium käskis vallavanem Kaido Tambergil leida probleemile lahendus ning ministeeriumi sellest teavitada.

Kahtlaste tehingute jada

Möödunud aastal pakkus suurt kõneainet tõik, et Sangaste vald oli enne Otepää vallaga liitumist müünud oma osaluse Sangaste lossis. Suurimaks kasusaajaks tehingute jadast oli Kanal 2 saate Radar andmetel tänase Otepää ja endise Sangaste vallavanema Kaido Tambergi tädipoeg.

Nimelt näitas Otepää valla revisjonikomisjoni liige Kuldar Veere telekanalile, kuidas Sangaste mõisa omanikfirmasse võeti valla kõrvale osanikeks viis ettevõtet, mis olid seotud Tambergi tädipoja Heiki Moltsaarega. Seejärel andiski vald oma osaluse hoopis MTÜ-le õigusega arvata hinnast maha lossi arenduskulu, mis tehakse piirkondade konkurentsivõime tugevdamise toetusmeetme abil. Nii võib 2021. aasta lõpus selguda, et ostja ei pea vallale üldse maksma.

"Ehk lihtne matemaatika näitab seda, et me arvatavasti jääme võlgu. Oleme lossist ilma ja võlgu ka," ütles Otepää vallavolikogu liige Raivo Nurmetu toona.

Hetkel kuum