Dmitri Fefilov • 18. aprill 2019 kell 12:14

Veskimägi: "Tulevane välisminister võib ju kõik tuksi keerata"

Mööblitootja Standardi juht Enn Veskimägi (pildil keskel) ei hoia tulevase valitsuse võimaliku Vene-suunalise poliitika kohapealt värve kokku  Foto: Liis Treimann

President Kersti Kaljulaidi initsiatiiv Venemaaga suhete soojendamisel on Eesti ettevõtjate jaoks tänuväärt ettevõtmine, mille võib ohtu seada aga uue valitsuse ettearvamatu käitumine, leidis tööandjate keskliidu volikogu pikaaegne juht Enn Veskimägi.

"Ma rääkisin siin [Eesti Moskva saatkonna avamisel Urmas – toim] Paetiga ka. Tegelikult on Paet poliitikas maa peal. Tema hirm on see, kuidas meil tulevane välisminister reageerib, sest ta on meil ju meditsiinilise probleemiga. Päris tõsiselt, ta on psühhopaat, ta võib ju kõik tuksi keerata, rääkis Veskimägi, viidates Jüri Ratase teise valitsuse välisministri kandidaadile Urmas Reinsalule, kes siiani on korduvalt seisnud idee eest nõuda Venemaalt välja okupatsioonikahjud.

"Ma väga tunnustan presidenti selle julge sammu eest ja tahan, et uus valitsus teeks sellest oma järeldused," lisas Veskimägi, kelle sõnul ei oota keegi, et tänasest presidentide kohtumisest sünniks mingi ime, aga kui suhete soojenemise järel edasi liikuda, siis see "ime" võiks ikkagi sündida. Lihtsalt ei tohtivat ära unustada, mida räägitakse, mis suuvärki kasutatakse ja kuidas naabritesse suhtutakse.

"See kritiseerimine ja sanktsioonide karmistamine või pikendamine, see ei peaks olema Eesti prioriteet. Kui me mõnele asjale alla kirjutame, siis me võime ka viimasena alla kirjutada, ei pea olema eesliinil, kõige kõrgemad ja nõudlikumad," hoiatas Veskimägi ja tõi põhjuseks, et Venemaaga suhtlemisest on Eestil rohkem võita kui Venemaal. "Juba suuruse vahe on nii suur ja rumal oleks käituda täna teistmoodi."

Veskimägi ei unustanud ka karmi Vene-suunalist joont pooldanud Reformierakonda. "Lõpetage see kuradi jama ära, mind hämmastab, kuidas Reformil ikka veel on see [Keskerakonna – toim] Ühtse Venemaa leping hinge peal. No kui kaua võib üht ja sama asja käiata. Meil tööandjatel on ka [Vene tööandjatega] leping, 2010. aastal sõlmisin. Siiamaani töötab, kuigi mitte kõige paremini, sest kui [riikidevahelised] suhted on sellised, siis meie suhtleme küll, aga kaubad ei liigu, äri ei tehta. Meie kannatame nende poliitikute lolluste pärast," lõpetas Veskimägi.

Hetkel kuum