Pank viskas Euroopa disainiauhindade firma Eestist välja

Demitrios Fakinos on Eesti e-residentsuse programmis tõsiselt pettunud.  Foto: Erakogu

“Eesti peaks oma pankade rahapesuskandaalid kõigepealt ära lahendama ja alles siis võib-olla e-residentsuse programmi taaskäivitama,” arvab e-resident Demitrios Fakinos.

Eelmisel nädalal sai Eesti e-resident, kreeklane Demitrios Fakinos Swedbankilt teate, et tema Eestis registreeritud ettevõtte Design Federation OÜ arvelduskonto suletakse, sest ettevõtte tegevus ja arveldused ei ole panga jaoks arusaadavad.

Ettevõte on loodud 2006. aastal Kreekas ning eesmärgiks on organiseerida Euroopa disainiauhindade konkurssi. Autasustamistseremoonia toimub igal aastal eri riigis ning lisaks korraldatakse konverentse ja töötubasid.

Firma omanik Demitrios Fakinos meenutas, kuidas nad leidsid 2015. aastal, et on aeg otsida oma firma jaoks teine asukoht, sest Kreekal olid majanduslikud raskused ning eksisteeris Grexiti oht ehk Kreeka võis lahkuda Euroopa Liidust. "Õnneks on meie firma geograafilises mõistes küllaltki sõltumatu, sest meie käive tuleb paljudest riikidest. Nii avastasimegi Eesti e-residentsuse projekti ning tundus, et tegemist on meile ideaalse variandiga. Seega oleme Eestis töös olnud alates 2016. aasta jaanuarist, pea neli aastat.”

Ettevõtte 2018. aasta käive oli 165 000 eurot.

Pank ei küsinud mitte midagi lisaks

Fakinost paneb imestama asjaolu, et Swedbanki esindajad ei ole pöördunud kordagi tema poole täpsustavate küsimustega, et ettevõtte äri olemust mõista. “Nad saadavad meile igal aastal küsimustiku, mis puudutab meie tegemisi. Me oleme vastanud kõigile nende küsimustele. Aga mitte ühtegi lisaküsimust enne konto sulgemise otsust ei esitatud," räägib Fakinos.

2018. aastal ettevõtte korraldatud disainiauhindade üritus toimus Oslos.  Foto: Erakogu

Siinkohal lisandub tema jaoks aga veel üks ärritav tegur. "Nad ei ole kohustatud mulle midagi põhjendama. Sarnane asi juhtus, kui soovisime kasutada nende online-teenust krediitkaardi kasutamiseks. Saime eitava vastuse ning nad loobusid edasisest selgitusest. Praegune olukord on samasugune: ma võin küsida, aga nad ei pea vastama.”

Fakinos on Eesti e-residentsuse programmis pettunud. “Alguses näis e-residentsuse programm lootusrikka sammuna tuleviku poole. Öeldi, et nad on veel beeta-staadiumis ning töötavad asju välja käigu pealt. Ent kas tõsiseltvõetavad firmad saavad endale tegelikult lubada beetat? Firma asutamine on tõsine investeering. Seetõttu tunnengi pettumust, et lugu sellises suunas on arenenud. Panustasin millessegi, mis pole veel välja töötatud. See ei ole naljaasi,” räägib Fakinos.

E-residentsuse kommunikatsioonijuht Katrin Vaga ütles, et pankadel on õigus kliente valida vastavalt oma strateegilistele eesmärkidele ning riskitaluvusele ja teisalt on neil seaduse järgi kohustus oma kliente tunda ning nende äritegevust mõista. "Väljastpoolt Eestit pärit klientide äritegevuse tundmaõppimine on igale teenusepakkujale kallis. Seetõttu on mõistetav, et kõik finantsteenuste pakkujad ei soovi oma riskitaluvusest ja äritegevuse üldisest loogikast lähtudes seda protsessi ette võtta."

E-resident fintech-ettevõtteid ei usalda

Vaga sõnul soovitab e-residentsuse programm e-residentidel äri alustada või jätkata ilma kohaliku panga arvelduskontota. Eelmisest aastast saavad e-residendid tegutseda ka mõne teise Euroopa Liidu riigi panga arvelduskontoga. „Samuti oleme leidnud programmile mitu fintech-partnerit, nagu Soome Holvi, kes katavadki suure hulga e-residentidest ettevõtjate arveldus- ja maksevajadused,“ rääkis Vaga.

Fakinosele aga fintech'i kasutamine ei sobi. Tal pole aimu, kas tema ettevõtte raha on fintech'is ka tegelikult kaitstud. „Oleme alati tundnud, et vajame suuremate pankade usaldust ja kaitset, mida pakub traditsiooniline pangandussüsteem,” rääkis ta.

Kui Swedbank tõepoolest meie ettevõtte konto juuni alguses sulgeb, kolib Fakinos ettevõtte tagasi Kreekasse, pealegi on nüüd Grexiti oht vähenenud. “Ma ei valiks seda varianti vabatahtlikult, aga praegu tundub see kõige tõenäolisema sammuna,” ütles ta. “Eesti peaks oma pankade rahapesuskandaalid kõige pealt ära lahendama ja alles siis võib-olla e-residentsuse programmi taaskäivitama,” arvas Fakinos.

Swedbank Eesti teatas pärast kontaktivõttu selle loo asjus, et vaatab Design Federation OÜ konto sulgemise otsuse üle ja saatis Demitrios Fakinosele täiendavad küsimused.

Robert Kitt: mingit tõlgendamisruumi ei tohi olla

Mai alguses avaldatud intervjuus rääkis Swedbanki juht Robert Kitt üldisemalt e-residentide ettevõtete kontrollimisest.

"Meil ei ole kunagi olnud ühtegi probleemi eraisikutega, kes on e-residendid. Probleemid hakkavad pihta sealt, kui nad asutavad ettevõtte ja kannavad sinna raha. Meie asi on kohustus ilma tõlgendamisruumita teada, mis on raha päritolu. Siis läheb põnevaks. Me peame olema võimelised seda ise kontrollima ja tõestama, et me saame aru, mis on raha päritolu. Ma pean tunnistama, et me ei ole võimelised seda tõestama. Võib-olla on kuidagi lahendatav probleem. Kolmas küsimus, kus ma lahendust ei näe, on see, et kui tehakse ettevõtte, mis hakkab tegema tehinguid, siis nende tehingute monitoorimine – kas selle tehinguga liikus reaalne teenus või mitte? Meil on kohustus kontrollida. Probleem tekibki seal, et kui sul on inimesed, kes ei ole Eestis kunagi käinud, mingit seost ei oma, kuidas sa suudad öelda, et sa saad aru, mis tehingud seal taga on? See, et ei saa aru, see on ju põhiline etteheide ka rahapesuskandaalides."

Hetkel kuum