Kristjan Pruul • 28. mai 2019 kell 13:50

Rootslased said loa trafotööstuse ostuks

Trafotek läheb edasi AQ grupi valdusse  Foto: Betotrade

Eesti metallitööstuse AQ Lasertool Rootsi emafirma võib edasi minna suurostuga, mille tulemusel omandatakse ka Eesti suur elektriseadmete tootja Trafotek.

Täpsemalt ostab Stockholmi börsil noteeritud ja 500 miljonilise aastakäibega AQ Group Soomes ühe valdusfirma, millele kuulub omakorda elektriseadmete kontsern Trafotek Oy tütarfirmadega Eestis, Hiinas, Brasiilias ja USAs. Ostuhind on 28 miljonit eurot.

Esmaspäeval andis Eesti konkurentsiamet tehingule rohelise tule, sest koondumise osaliste turuosa elektrimootorite, -generaatorite ja trafode tootmises on Eestis ligikaudu 12,4 protsenti. "Konkurentsiamet on seisukohal, et koondumise tulemusena ei muutu kaubaturu struktuur sellisel viisil, mis kahjustaks oluliselt konkurentsi. Samuti ei tekita ega tugevda käesolev koondumine turgu valitsevat seisundit," märgitakse otsuses.

AQ Group tegeleb mitmes valdkonnas, mehaanilisest metallitöötlemisest juhtmestike ja induktiivkomponentide tootmiseni välja. Ka trafode ja elektrigeneraatorite tootmine on kontsernis olemas, tootmine asub Bulgaarias, selle toodangut müüakse omakorda edasi ka Eestis. Teine Eestis tooteid müüv kontserni osa on AQ Elautomatik AB Rootsis, mis toodab elektrilisi jaotus- ja juhtimisseadmeid.

2017. aastal oli AQ Group AB kogu kontsernil vastav käive Eestis 4,9 miljonit eurot (turuosa 5,9 protsenti) ja Trafoteki omanikul LTI Holding Oy kontsernil 5,4 miljonit eurot (turuosa 6,5 protsenti).

Hetkel kuum