• Jaga lugu:

  Rootslased said loa trafotööstuse ostuks

  Trafotek läheb edasi AQ grupi valdusseFoto: Betotrade

  Eesti metallitööstuse AQ Lasertool Rootsi emafirma võib edasi minna suurostuga, mille tulemusel omandatakse ka Eesti suur elektriseadmete tootja Trafotek.

  Täpsemalt ostab Stockholmi börsil noteeritud ja 500 miljonilise aastakäibega AQ Group Soomes ühe valdusfirma, millele kuulub omakorda elektriseadmete kontsern Trafotek Oy tütarfirmadega Eestis, Hiinas, Brasiilias ja USAs. Ostuhind on 28 miljonit eurot.
  Esmaspäeval andis Eesti konkurentsiamet tehingule rohelise tule, sest koondumise osaliste turuosa elektrimootorite, -generaatorite ja trafode tootmises on Eestis ligikaudu 12,4 protsenti. "Konkurentsiamet on seisukohal, et koondumise tulemusena ei muutu kaubaturu struktuur sellisel viisil, mis kahjustaks oluliselt konkurentsi. Samuti ei tekita ega tugevda käesolev koondumine turgu valitsevat seisundit," märgitakse otsuses.
  AQ Group tegeleb mitmes valdkonnas, mehaanilisest metallitöötlemisest juhtmestike ja induktiivkomponentide tootmiseni välja. Ka trafode ja elektrigeneraatorite tootmine on kontsernis olemas, tootmine asub Bulgaarias, selle toodangut müüakse omakorda edasi ka Eestis. Teine Eestis tooteid müüv kontserni osa on AQ Elautomatik AB Rootsis, mis toodab elektrilisi jaotus- ja juhtimisseadmeid.
  2017. aastal oli AQ Group AB kogu kontsernil vastav käive Eestis 4,9 miljonit eurot (turuosa 5,9 protsenti) ja Trafoteki omanikul LTI Holding Oy kontsernil 5,4 miljonit eurot (turuosa 6,5 protsenti).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Veho omandas Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.
Euroopa kiireima kasvuga majandust kimbutavad vanad mured
Kuigi analüütikud ootasid kolmanda kvartali sisemajanduse koguprodukti (SKP) aastakasvuks kahekohalist numbrit, on Eesti 8,6protsendine majanduskasv seni avaldatud andmete põhjal Euroopa kiireim. Sarnaselt muu maailmaga veab Eesti majandust tugev nõudlus, kuid hoogsamat kasvu pärsivad tööjõunappus, inflatsioon ja viiruse uus tüvi.
Kuigi analüütikud ootasid kolmanda kvartali sisemajanduse koguprodukti (SKP) aastakasvuks kahekohalist numbrit, on Eesti 8,6protsendine majanduskasv seni avaldatud andmete põhjal Euroopa kiireim. Sarnaselt muu maailmaga veab Eesti majandust tugev nõudlus, kuid hoogsamat kasvu pärsivad tööjõunappus, inflatsioon ja viiruse uus tüvi.