Artikkel
  • Kuula

    Kõrbenud tööstushiiglasest saab raha kätte vaid pank

    Paremad ajad – E-Profiili uue tootmishoone avamine Paldiskis 2014. aastal. Vasakult omanikud Lembit Soe ja Toomas Jõgi.Foto: Raigo Pajula

    Metallitööstuse E-Profiil pankrotimenetluses on lootust osa rahast kätte saada vaid LHV pangal, kelle nõuded olid pandiga tagatud. Varasema info järgi oli tööstus LHV-le võlgu 13,9 miljonit eurot. Ülejäänud võlausaldajad midagi peale valusa õppetunni ei saa.

    Pankrotihaldur Üllar Talviste sõnul ei jäta seadus, nagu sellistel puhkudel ikka, lihtsalt teist võimalust – pankrotivara müügil rahuldatakse esmalt 1. järgu ehk pandiga tagatud nõuded. Kuna mullu jaanuaris ametlikult pankrotistunud E-Profiili vara väärtus on võrreldes võlgadega väike, ei ole teistel võlausaldajatel lootust pankrotipesast midagi kätte saada. Talviste ütles eelmisel nädalal, et tema esitatud jaotusettepanekule pole ka vastuväiteid esitatud.
    LHV kommunikatsioonijuht Priit Rum kinnitas, et jaotusettepanek on kohtule esitatud ja ootab kinnitamist. Pikemalt ta teemat aga ei kommenteeritud, viidates konfidentsiaalsusele.
    Alghind 10 miljonit
    Mullu märtsis pani toonane pankrotihaldur Sirje Tael E-Profiili tervikvara alghinnaga 10 miljonit eurot müüki. Selle hulka kuulusid Tallinna tootmisüksuse vara Lasnamäel Suur-Sõjamäe piirkonnas ning Paldiski tootmisüksus Kai ja Peetri tänaval.
    Paldiski kinnistutel olid müügis 25aastase tähtajaga hoonestusõigused. Tallinnas oli müügil aga vaid tootmisüksuse vara. Nimelt oli sealse pinna omanik Mainor Ülemiste, millega E-Profiilil oli üürileping. Leping aga ei läinud üle vara ostjale, nii et uus omanik pidi vara kas minema vedama või ise Mainor Ülemistega uue lepingu sõlmima. Veel kuulusid tervikvara hulka ka 65 töölepingut.
    Vara omandas AKG Lootsi OÜ kaudu lõpuks Kalle Kuusik, kes teatas tänavu juunis, et asub inimesi palkama ja Eesti ühe suurema rasketööstus- ja masinaehituseksportööri võimekust taastama. Tehing tähendas sisuliselt ettevõtte jätkamist. AKG Lootsi finantseeris ostu pankade toel.
    Kuusiku hinnangul moodustasid umbes poole E-Profiili varast mitmelt pangalt, sh Luminorilt ja Unicreditilt liisitud tööstusseadmed, mida füüsiliselt minema transportida oleks olnud väga keeruline. "Pole nii, et teisaldad niisama, masinad kaaluvad sadu tonne," märkis Kuusik. Lisaks ostis Kuusik enda sõnul Paldiski tehase tervikuna välja.
    Lembit Soe: vale aadress
    E-Profiili pikaaegne omanik Lembit Soe distantseeris ennast Äripäeva kõne peale firmast. "Oi, see on küll vale aadress. Mina ei ole sellega ammu-ammu enam seotud. See on läinud ja kogu lugu. Peate haldurite ja nende käest küsima," rääkis Soe. Tema sõnul mingeid kohtuasju seoses E-Profiiliga enam üleval pole.
    2016. aasta detsembris E-Profiili omanikeringi tulnud ja hiljem ettevõtte juhtkonda rahaasjade moonutamises süüdistanud Technobalt on saaga samuti selja taha jätnud. "Äritegevust mõjutas see 2017. aastal, mil laienemise ja investeeringute tegemise asemel kandsime kahjusid. Täna on tulemused väga head ja jätkame ärisuundade arendamisega," rääkis Technobalti ärikontroller Kadri Heinla. Jaotusettepanekut nad vaidlustada ei plaani.
    Varem on Technobalt olnud aga retoorikas vägagi jõuline. 2017. aasta detsembris ütles firmat esindav vandeadvokaat Jaanus Mody Äripäevale, et E-Profiil näitas enne uute aktsionäride kaasamist tulusid tegelikkusest suuremana. Näiteks olevat kasumisse kirja pandud küll lepingute maht, kuid projektide kuludega ei arvestatud. Bilanssi olevat nii kahe aasta peale kokku 15 miljonit eurot "õhku" kogunenud.
    Mody sõnul pidanuks E-Profiili omakapital olema 2015. aasta lõpus 3 miljoni ja 2016. aastal juba 10 miljoni euroga miinuses. Bilansimoonutuse abil vältis E-Profiil tema hinnangul pankrotiavalduse esitamist ja kahjustas sellega võlausaldajate huve.
    Veel väitis Technobalt, et E-Profiili juhatus pettis Luminori enne ja pärast saneerimisavalduse esitamist rohkem kui 3 miljoni ulatuses, kasutades fiktiivseid arveid. Luminor teemat toona ei kommenteerinud, viidates pangasaladusele. Nüüd ütles Heinla, et Technobaltile teadaolevalt ei ole ükski süüdistus kohtusse jõudnud.
    Võlausaldaja: teatud mõttes õppetund
    Arcstar OÜ-le jäi E-Profiil võlgu mõni tuhat eurot. Ettevõtte juhatuse liige Tarvo Kapp ütles, et summa ei olnud ülemäära suur. "Olen kuulnud, et müüdi maha, aga et väiksed võlausaldajad midagi saaks... pole lootustki," nentis ta.
    Kapi sõnul sai Arcstar juhtumist õppetunni tulevikuks. "Kui asi läheb (mõne ettevõttega) kahtlaseks, mingit infot kuuleme, siis ei anna kaupa enam kätte – kõik jääb siia, kuni on makstud," sõnas Kapp.
    Tema meelest tuleks aga E-Profiili kaasuses vastutaja(d) välja selgitada. "Selle peaks küll kõvasti luubi alla võtma. Nii need asjad ei käi. Saan aru, et riigifirmad lendavad, не получилось, ei tulnud välja, aga et erafirma... mulle ei ole see summa nii suur, aga teised teadupärast läksid päris kõvasti, suurte numbritega," märkis Kapp.
    OÜ-le RGR Airon jäi E-Profiil võlgu üle poole miljoni euro. Ettevõtte tegevjuht Artemi Beljajev ütles samuti, et mingit lootust neil oma raha tagasi saada polnud. "Oleme umbes 1,5 aastat või isegi kaks selle asja peale (kulutanud)... me ei saa midagi," möönis ta.
    Force majeure või juhtimisvead?
    Nafta- ja gaasitööstusele metallkonstruktsioone ja seadmeid tootnud, paarkümmend aastat tegutsenud E-Profiili probleemid jõudsid avalikkuse ette 2017. aasta talvel. Äripäev kirjutas toona, et ettevõte maadles hiigelvõlaga, värskelt E-Profiili ostnud Technobalt nägi aga süüdlasena endisi omanikke.
    Väiksem osa E-Profiilis liikus enne 2016. aasta jõule Technobalt Holdingu ja Mettech Holdingu kaudu Tarmo Männasalule ja Rain Heldele. Firmat jäid aga juhtima ka omanikeringi kuuluvad Toomas Jõgi ja Martin Mehilane. Järgmisel aastal saatis võlausaldaja TB Works (Technobalti tütarfirma) kohtusse pankrotiavalduse. TB Worksi juht Veiko Tõnso nägi E-Profiili raskuste taga toona Jõge ja Mehilast.
    “Juhtimisviga on selle asja nimi,” lausus Tõnso, kelle juhitav TB Works ootas E-Profiililt toona 1,3 miljonit eurot. “Kui on mingid sammud, mida on vaja tulemuslikkuse parandamiseks ette võtta, ja neid ette ei võeta, siis ei muutu mitte midagi,” selgitas ta, kuidas E-Profiili juhid on valesti käitunud.
    E-Profiilil tekkis mõni aeg enne Technobalti omanike sekka võtmist maksuvõlg, mis paisus 2017. aasta novembriks 1,6 miljonile eurole. Technobalti ärikontrolleri Kadri Heinla väitel esitati nii neile kui ka kreeditoridele varem E-Profiili finantsasjade kohta teadlikult ja järjepidevalt valeinformatsiooni.
    Esialgu 200 töötajaga firma veel toimis ja katsetati saneerimist. Majandusraskuste põhipõhjus oli saneerimisnõustaja Indrek Lepsoo sõnul nafta-gaasituru globaalne kriis. “Nafta hind langes radikaalselt, kukkudes hinnatasemelt 100–120 USA dollarit barreli eest enam kui kaks korda,” märkis Lepsoo toona ja lisas, et E-Profiili toodete suurimad tellijad olid just nafta-gaasituru tehnoloogiaettevõtted, kes turu langemise tõttu lõpetasid või vähendasid väga oluliselt tellimusi.
    Talle sekundeeris siis ka firma omanik Lembit Soe. "Majanduslike raskuste peamine ja esmane põhjus oli 2014.–2015. aasta nafta ja gaasi maailmaturuhinna oluline langus. Seoses globaalse nafta hinna radikaalse korrektsiooniga toimus nafta- ja gaasiturul ning sellega seotud tööstus- ja tehnoloogiasektoris sisuliselt täielik krahh," rääkis Soe.
    Tema sõnul lõpetasid toona kõik nafta-gaasisektoriga seotud ettevõtjad sisuliselt päevapealt investeeringud uutesse projektidesse, sealhulgas peatati, külmutati ja lõpetati paljud juba alustatud ettevõtmised. Samuti vähendati oluliselt kulutusi opereerimisele ja hooldusele.
    "Samas moodustasid nafta- ja gaasisektori tellimused enne kriisi algust E-Profiili portfellist ligikaudu 90% ja seda juba viimased kümme aastat. Seoses nafta-gaasituru kokkuvarisemisega langes E-Profiili nafta-gaasisektori tellimuste maht 25 miljonilt eurolt umbes 7 miljonile eurole aastas ehk üle kolme korra," nentis Soe.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kaevandussektoris hakkas käärima kümnendi tehing
Kaevandushiiu BHP täna tehtud 31 miljardi naelane ülevõtupakkumine teisele kaevandushiiglasele Anglo American tähendab kaevandussektorile selle kümnendi suurimat tehingut ja uue vaseturu liidri sündi.
Kaevandushiiu BHP täna tehtud 31 miljardi naelane ülevõtupakkumine teisele kaevandushiiglasele Anglo American tähendab kaevandussektorile selle kümnendi suurimat tehingut ja uue vaseturu liidri sündi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: järeldused, mida investor peaks tegema tulemuste nädalast
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.