Äripäev • 6. jaanuar kell 14:22

Raadiohommikus: endine tippjuht räägib ausalt, miks võtab pensionisambast raha välja

Raha teisest pensionisambast välja võtmisest räägib kogemusloo Juhani Seilenthal.  Foto: Andras Kralla

Miks võtta raha välja teisest pensionisambast? Ligi 18 000 inimest plaanib seda teha, aga nende argumente kiputakse naeruvääristama.

Endine Nordea panga Eesti filiaali juht Juhani Seilenthal on üks nendest, kes plaanib raha välja võtta. Kuulame saates tema argumente.

Kuidas on Iisraelil õnnestunud lühikese ajaga rohkem kui 1 miljon inimest COVID-19 vastu vaktsineerida ja mida oleks meil nende kogemusest õppida? Võtame ühendust Tel Aviviga ja räägime juttu Eesti saatkonna nõuniku Liina Viiesega.

Külla tuleb 1. jaanuaril alustanud uue transpordiameti juht Kaido Padar. Räägime sellest, millised juhtimisväljakutsed ootavad ees erinevate organisatsioonide ühendamisel, ja ka sellest, millal Tartu ja Tallinna vahel kiirtee valmis saab.

Riigikogu väliskomisjoni aseesimehe Marko Mihkelsoniga räägime olukorrast USAs – miks lahkuv president Donald Trump ikka veel alla andnud pole ja mida tähendab demokraatide ülekaal senatis.

Turundajate jaoks tuleb algav aasta murdeline, sest alates 2021. aastast ei saa enam tarbijate ostuteekonda Google'i ja Facebooki vahel jälgida ning see pöörab pea peale kogu senise digiturunduse tegevuse. "Küpsisejärgsest" maailmast räägime Adformi Baltikumi müügijuhi Matis Metsalaga.

Uudiseid vahendab Ken Rohelaan ja saatejuht on Hando Sinisalu.

Saatepäev jätkub järgmiste saadetega:

11.00–12.00 "Luubi all". Saates vaatavad ajakirjanikud üle, millised olid läinud aasta parimad lood. Samuti tuleb juttu arengutest hoiu-laenuühistus ERIAL, endise suurärimehe Oliver Kruuda tegemistest ja sellest, mis on uueks aastaks saanud ettevõtja Vjatšeslav Leedo endise firma Saaremaa Laevakompanii skandaalsest pankrotist.

Saadet juhib Marge Väikenurm.

13.0014.00 "Kullafond". Saates on külas pärast aastaid Räniorus Eestisse naasnud Rainer Sternfeld. Ta loovutas enda ettevõtte Planet OS tunamullu küberturvalisuse ja -analüütikaettevõttele Intertrust ning tegutseb nüüd ka investori ja nõuandjana.

Intervjuus räägib ta sellest, kuidas investorid järjest enam oma raha paigutamisel vastutust võtavad ja soovivad oma vahenditega midagi jätkusuutlikku luua, kus suunas maailm liigub ehk mis teemad on tulised lähemas ja kaugemas tulevikus ning mis on tema õppetund Räniorust. Saade oli esimest korda eetris 2020. aasta veebruaris.

Saatejuht on Rivo Sarapik.

15.0016.00 "Teabevara tund". Saates räägitakse negatiivse omakapitali taastamise võimalustest. Saate esimeses pooles räägitakse kapitali vähendamise ja kapitali suurendamise kaudu negatiivse omakapitali taastamisest. Saate teises pooles tuleb juttu muudest võimalustest, nagu vabatahtlikud reservid ja allutatud laenud.

Stuudios on külas advokaadibüroo Attela vandeadvokaat ja maksunõustaja Marko Saag.

Saadet juhib Äripäeva teabevara toimetaja Kai Koks.

Kuulake Äripäeva raadiot Tallinnas ja Harjumaal 92,4 MHz, Tartus 97,7 MHz, Pärnus 91,9 MHz, Haapsalus 96,0 MHz, Saaremaal 101,7 MHz ja Ida-Virumaal 94,6 MHz.

Kuulamislingi ja nädala saatekava leiate siit.

Hetkel kuum