Äripäev • 11. november 2015 kell 8:02

India tahab Inglise kuningannalt kroonijuveeli tagasi

India tahab Inglise kuningannalt kroonijuveeli tagasi  Foto: epa

India ärimehed koos Bollywoodi näitlejatariga kavatsevad esitada hagi Suurbritannia vastu, et nende kodumaale tagastataks legendaarne teemant Koch-i-Noor, mis ehib kuninganna Elizabeth II krooni, kirjutas South China Morning Post. Indialaste hinnangul on kalliskivi nende riigist välja viidud ebaseaduslikult.

Kuninganna Elizabeth II ja tema kroon, mida ehib kuulus teemant Koch-i-Noor.  Foto: epa

„See on üks paljudest aaretest, mis on Indiast kahtlastel asjaoludel ära viidud,“ väidab turismiettevõtja David de Souza väljaandele. Tema on ka üks neist, kes on kalliskivi Indiasse tagasitoomise aktsiooni rahaliselt valmis toetama. Bollywoodi näitlejatar Bhumicka Singh selgitab, et 105karaadine Koch-i-Noor tuleb Indiale tagastada kui osa selle riigi rahvuskultuurist ja ajaloost.

Ettevõtmises on hulk kaasalööjaid, kes on valmis minema ka Haagi rahvusvahelisse kriminaalkohtusse.

Koch-i-Noor, mis tõlkes tähendab Mäevalgus, kingiti kuninganna Victoriale 1850. aastal, kui pärast brittide ja sihkide sõja lõppu võttis London oma kontrolli alla Sikhi impeeriumi. Praegu kuuluvad endisaegse sikhide impeeriumi maad Indiale ja Pakistanile.

Hiina väljaanne märgib veel, et Elizabeth II ei ole juveeli omanik eraisikuna vaid kui monarh, ning seepärast peab teemandi tagastamise Indiale otsustama valitsus. 2010. aastal on aga David Cameron ühes teleintervjuus öelnud, et kui kas või korra anda niisugune nõusolek, siis jääb Briti muuseum tühjaks.

Hetkel kuum