Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Imeline Ajalugu: niiditõmbamised ja skandaalid Oscarite jagamisel

    Alfred Hichcock jäi filmi-Oscarist ilma, kuid sai 1968. aastal nn lohutus-Oscari elutöö eest.Foto: epa

    1929. aastast saadik autasustab Ameerika filmitööstus igal aastal väljapaistvaid filme, näitlejaid ja režissööre kuldmehikesega, keda kutsutakse Oscariks.

    1929 Esimesed Oscarid anti üle Los Angeleses. Parima filmi Oscari võitis sõja- ja armastusdraama "Wings".

    11 Oscarit on üks film korraga saanud. Seda rekordit jagavad kolm filmi: "Ben-Hur" (valmis 1959), "Titanic" (1997) ja "Sõrmuste isand: Kuninga tagasitulek" (2003).

    10 aastat vana oli noorim Oscari-võitja. Filmis "Paper Moon" mänginud lapstäht Tatum O'Neal võitis 1973. aastal parima naiskõrvalosatäitja Oscari.

    5765 liiget on Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemias, mis valib välja Oscari-väärilised filmid. Akadeemia koosneb näitlejatest, produtsentidest, režissööridest jt sarnaste elukutsete esindajatest.

    18 korda on Oscarile nomineeritud Meryl Streep. Meesnäitlejate seas on rekord Jack Nicholsoni käes, keda on nomineeritud 12 korral. Nii Streep kui Nicholson on võitnud 3 Oscarit.

    1953. aastal kanti Oscarite gala esimest korda üle televisioonis. Ülekannet nägid ainult ameeriklased ja kanadalased. Alles 1969. aastal hakati seda üleilmselt edastama.

    33,9 cm kõrgune on Oscar. Kujuke kaalub 3,9 kg. Nüüdisajal jagatava kuldmehikese toorik valatakse tinasulamist, mis lõpuks kaetakse kullaga. Teise maailmasõja ajal tekkinud metallipuudus sundis kujukesi vahepealsetel aastatel valmistama kipsist.

    19 korda jõudis auhinnatseremooniat juhtida legendaarne näitleja Bob Hope. Teisel kohal on koomik Billy Crystal - ta on õhtujuhiks olnud üheksal Oscarite galal.

    2 korda on auhinnatseremooniat edasi lükatud - esimest korda 1968. aastal, kui mõrvati Martin Luther King, ja teist korda 1981. aastal, kui USA president Ronald Reagan sai atentaadi käigus raskelt haavata.

    4 kuldmehikest võitis oma karjääri jooksul Katharine Hepburn. Seda rekordit pole tänaseni ületatud. Meesnäitlejate seas juhib kolme Oscariga Daniel Day-Lewis.

    Tänavused Oscarid jagatakse kahe nädala pärast, 28. veebruaril.

    Kuid õiglus ei pääse alati võidule. Äsja ilmunud ajakirja Imeline Ajalugu veebruarinumber avaldab, kuidas auhindade jagamist mõjutavad nii kulissidetagused niiditõmbamised ja avalikud skandaalid.
    Alasti mees jooksis üle lava
    1974. aasta auhinnatseremoonia juht David Niven jõudis vaevu teadustada, et järgmisena tuleb lavale Elisabeth Taylor, kui tema selja taga jooksis üle lava alasti mees. Robert Opel tegi käega võitu sümboliseeriva märgi ja jõudis veel kuulda publikus istunud naiste kiljumist, enne kui lavalt jälle kadus.
    Palju viitab sellele, et Opeli etteaste oli korraldajate poolt plaanitud, et tõmmata galale tähelepanu ja suurendada televaatajate hulka. Robert Opel enda versiooni avaldada ei jõudnudki - ta hukkus 1979. aastal tulevahetuses.
    Rikkur varastas Orson Wellesi Oscari
    Filmilavastajal Orson Wellesil tuli tunnistada, et võimsate ja rikaste varvastele astumine läheb kalliks maksma. Tema film "Kodanik Kane" räägib rikka meediastaari Charles Foster Kane'i elust. Peategelase prototüübiks oli samuti rikas meediamogul Randolph Hearst. Hearst arvas, et ta on filmis tehtud ebameeldivaks kujuks ning ka ei meeldinud talle, et tema armukest kujutati andetu lauljannana.
    Hearst kasutas kogu oma mõjuvõimu, et "Kodanik Kane'ile" ära teha. Esmalt püüdis ta ära keelata filmi levitamist, kuid see tal ei õnnestunud. Seejärel keelas ta oma firma ajalehtedel filmi mainida. Ta alustas suurejoonelist kulissidetagust kampaaniat ka Hollywoodis, kus tal oli palju tutvusi. Hearsti eesmärk oli mõjutada Akadeemia liikmeid filmi poolt mitte hääletama. See tal ka õnnestus. "Kodanik Kane" sai 1942. aastal üksnes parima algupärase käsikirja Oscari.
    Vähesed mäletavad filmi "How Green Was My Valley". Kuid just see draamafilm sai "Kodanik Kane'i" asemel pärjatud parima filmi ja parima režissööritöö Oscariga. Film teenis ühtekokku kuus miljonit dollarit. "Kodanik Kane" on nüüdseks sisse toonud aga 1,6 miljardit.
    Marlon Brandot esindas indiaanlane
    1973. aastal võitis parima meesnäitleja Oscari Marlon Brando "Ristiisa" filmis mängitud Vito Corleone rolli eest. Brando ei ilmunud aga auhinnatseremooniale, vaid saatis enda asemel pikajuukselise rahvarõivais indiaanlanna, kel oli kaasas pikk protestikõne. Indiaanlanna Satcheen Littlefeather loobus Brando nimel auhinnast ning rääkis, kui stereotüüpselt - ehk vaid verejanuliste metsinimestena - armastab Hollywood indiaanlasi kujutada.
    Gala korraldajad olid Littlefeatherile eelnevalt öelnud, et kui ta kavatseb Brando pika kõne tervenisti ette lugeda, siis lülitavad nad mikrofoni ühel hetkel lihtsalt välja. Laval ilmselgelt närvis olnud Littlefeather luges kõnest ette nii palju kui jõudis, saateks pahameelehüüded saalist, ja lahkus lõpuks siiski publiku heatahtliku plaksutamise saatel.
    "Tänapäeva apokalüpsis" kaotas argidraamale
    Ajalugu on näidanud, et suurejooneline ja dramaatiline põnevusfilm ei võida alati peaauhinda. 1979. aastal nõustusid paljud, et abielulahutust käsitlev draamafilm "Kramer Krameri vastu" Dustin Hoffmani ja Meryl Streepiga peaosades on suurepärane film. Kuid enamik kriitikuid ei nõustunud Akadeemia otsusega, et see on parem Francis Ford Coppola "Tänapäeva apokalüpsisest". "Kramer Krameri vastu" võitis 1980. aastal Oscari muu hulgas parima filmi ja parima režissööritöö eest. "Tänapäeva apokalüpsis" pärjati vaid parima heli ja parima kaameratöö auhinnaga.
    Otsustavaks sai asjaolu, et aasta varem sai parima filmi tiitli Michael Cimino "Hirvekütt". Paljude hinnangul ei saanud lasta sel juhtuda, et kaks aastat järjest võidab Vietnami sõda käsitlev film. Taas kord olid poliitika ja Hollywoodi intriigid sekkunud auhindade jagamisse.
    Barbra Streisandi kostüüm paistis läbi
    1969. aasta Oscarite galal välja- ja läbipaistvat õhtutualetti kandnud Barbra Streisandi pilt kaunistas järgmisel päeval pea kõigi ajalehtede esikaasi. Ta nimelt ei kandnud tavalist kostüümi, vaid Arnold Scaasi disainitud pidžaama-stiilis õhtutualetti, mis fantaasiale just palju ruumi ei jätnud. See oli mõeldud kandmiseks intiimses õhtuses valguses, kuid lava tugevate prožektorite valgustus muutis riietuse täiesti läbipaistvaks. "Ma tõesti ei märganud seda varem," ütles Streisand hilisemal pressikonverentsil.
    Nii astuski Streisand rahulikult lavale, et võtta vastu talle omistatud auhind rolli eest filmis "Naljakas tüdruk". Kogu saal jälgis teda veelgi pingsamalt siis, kui ta keeras kaamerale selja, et lavalt lahkuda - kostüüm oli selja tagant veelgi paljastavam.
    Streisand sai tänu õhtutualetile tohutu tähelepanu osaliseks ning see käivitas naiste seas uue võistluse - kes kannab Oscarite galal kõige väljakutsuvamat kleiti.
    Spielbergist vaadati korduvalt mööda
    1980. aastatel tundus, et Steven Spielberg ei saa kunagi Oscarit. Vaatamata menufilmidele nagu "E.T. - sõber kaugelt", "Indiana Jones kadunud laeka jälil", "Lõuad" ja "Kolmanda astme lähikontaktid", ei pööranud Akadeemia talle suuremat tähelepanu. 1986. aastal püstitas ta omamoodi kurva rekordi: tema film "Purpurtoonid" esitati Oscarile lausa 11 kategoorias, kuid ei võitnud üheski. Alles 1993. aastal Akadeemia leebus ja Spielbergi õnn pöördus: "Schindleri nimekiri" sai parima filmi Oscari.
    Hitchcock jäigi Oscarist ilma
    Õudusfilmide meister Alfred Hitchcock andis 1940.-1960. aastatel välja rida edukaid filme, sealhulgas sellised šedöövrid nagu "Psühho" ja "Vertigo". Oma eluaja jooksul ta aga Oscarit ei saanud.
    Kui "Psühho" kaotas 1960. aastal parima filmi kategoorias John Wayne'i "The Alamole", tõstsid kriitikud häält ning hakkasid rääkima Akadeemia äraostetavusest. 1968. aastal anti Hitchcockile lohutusauhinnana Oscar elutöö eest.
    Loe lähemalt ja vaata pilte Imelise Ajaloo veeburarinumbrist.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.