ÄP valimispäevik: Mina olengi Mart Laar

ÄP valimispäevik  

Mina olengi Mart Laar, teatas eile erakond, kes peaks uue ja erksa, kuid vähe tuntuna teistest erinema. Vabaerakond, miks ja milleks?

Pärast seda, kui endine peaminister ja praegune Eesti Panga nõukogu liige Mart Laar avaldas Äripäevas oma riigireformi plaani, püüavad nii omad kui ka võõrad end Laariks maskeerida. Kuigi IRL ei teadnud Laari reformikava avaldamisplaani, kinnitati, et suur osa auesimehe ettepanekutest ongi juba erakonna valimisprogrammis.

Kõige ilmekam on aga järgnenud Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli ülesastumine, kes haaras sahtli põhjast pastaka ja kirjutas, kuidas enamik kahekümnest Mart Laari plaanis olevast ettepanekust on hoopis juba Vabaerakonna programmis. Mõned olevat väga otseselt ja mõned pisut kaudsemalt.

Kõlab piinlikult. Osaliselt on neil ehk õiguski, sest pärinevad nemadki ju Isamaaliidust. Samas mõjub see samm meeleheitliku katsena häälte nimel kaunistada end kas või vana ja võõra erakonna sildiga. Jääb arusaamatuks, miks ehib ennast võõraste sulgedega erakond, kelle kaubamärgiks peaks olema hoopis uudsus ja värskus.

Mis Laari ideedesse puutub, siis kõige valjema vastukaja on leidnud mõte võimalusest anda negatiivne hääl. Näiteks SAPTK juhatuse esimees Varro Vooglaid on juba riputanud lehele riigikoguvalimised2015.ee nimekirja inimestest, kelle poolt mitte hääletada. Sarnast nimekirja võiks oodata ka kirjanik Indrek Harglalt, kes teatavasti ei salli inimesi, kes kirjutavad võõraste tähtedega.

E-valimiste alguseni on veel neli nädalat.

Hetkel kuum