Almondi Esco • 15. september 2015 kell 12:15

Sassis laud = vilets juht

Bestsales.ee juht Almondi Esco.  Foto: Scott Coblio

Enda sobivust juhiks saad katsetada, kui heidad pilgu oma töölauale, leiab Bestsalesi juht Almondi Esco.

Ühes kunagises Discovery telesaates räägiti lugu, kus pärast laevahukku jäi kümmekond inimest kahes päästeparves keset ookeani hulpima. Kummaski päästeparves oli viis inimest, ühes laeva kapten ja teises vanemtüürimees. Kapteni juhitavas päästeparves võttis kiiresti võimust meeleheide. Vähesele toidule ja joogiveele, mis parves oli, pandi kiiresti päkad silma.

Meeleheide versus kontroll

Teises parves seevastu haaras vanemtüürimees kiiresti kontrolli. Vesi ja toit jaotati ära, samuti ülesanded. Kiiresti tehti selgeks, kelle ülesanne on pidada vahti ja kelle ülesanne vinnata parvest välja soolane ookeanivesi. Alles pärast seda, kui nad olid merel mitu nädalat sihitult triivinud, avastas mööduv laev merehädalised.

Vanemtüürimehe parves oli moraal kõrge ja kõik mehed ronisid parvest välja omal jalal. Seevastu kapteni päästeparves polnud vettinud meeskond üksnes võimetu liikuma, vaid olid selleks ajaks kaotanud juba ühe oma liikmetest.

Laevahukk töölaual

See saade meenub mulle iga kord, kui näen oma sassis lauda, üleujutatud kirjakasti või kaost desktop'il. Olgugi, et see pole päris laevahukk, on paralleele eeltoodud looga äärmiselt lihtne tõmmata. Juhtus midagi ootamatut, millega kaasnes suur kohustuste overflow ja ma ei tulnud sellega toime. Kuigi keegi lohakil laua pärast elu ilmselt ei kaota, tuleb tõele näkku vaadates tunnistada, et eeltoodud näite valguses on see siiski kangesti kapteni päästeparve nägu.

Mida üks sassis laud ikka näitab, eks? Oli lihtsalt natuke n-ö tummisem nädal. Ikka juhtub. Ometi ei saa ignoreerida seda kui märki. Kahjuks avastan ennast sellisest tummisest olukorrast liigagi tihti. Valem, mis selleni viib, on lihtne: iga kord, kui võtan ette rohkem, kui teha jõuan. Seega iga kord, kui ma sassis lauda vaatan, näen ma ridade vahel kummitamas küsimust, kas minus ikka on juhti või ei ole. Miks? Sest iga kuhja taga peitub alati kaotatud kontroll.

Sassis laud kui juhi lakmus

Kuhjumine on maneer, mis näitab otseselt võimetust organiseerida oma aega, eesmärke, töömahtu või töökorraldust. Seega võib iga kuhjumise puhul õigustatult esitada endale küsimuse: kui ma ei suuda kontrollida oma lauda, kirjakasti või desktop’i, siis kuidas suudan ma kontrollida tervet meeskonda? Kuigi korrektne, korras ja puhas laud ei tähenda kindlasti, et selle taga istuv inimene oleks hea juht, siis segamini juhi laud räägib nii mõndagi.

Võime igas olukorras kontroll saavutada on kindlasti ühe hea juhi oluline omadus. Tegelikult just seda “juht” tähendabki. Kedagi, kelle käed on roolil. Kui temal, kelle käed on roolil, puudub kontroll, siis teame, kuidas kogu asi lõpeb. Täpselt nii nagu kapteni päästeparves. Seega heida pilk oma lauale, meilikastile või desktop'ile ning vaata, kummas päästeparves oled sina? Mina isiklikult hulbin praegu kuskil kahe parve vahel.

See blogisissekanne on kolmas osa Bestsalesi blogiseeriast, mis müügijuhtimise kuu raames toob lugejateni viis “must have” juhiomadust. Loe eelmist postitust siit.

Hetkel kuum