Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Iga OÜ pole ettevõtja

  Harry TuulFoto: Andras Kralla

  Kattes füüsilise keha juriidilise rüüga ei tähenda kohe, et sinust on saanud ettevõtja, kirjutab Äripäeva toimetaja Harry Tuul.

  OÜtajate eneseõigustuse ja kaitse nurgakiviks on üllatavalt saanud üllas argument, et nad tegelevad ettevõtlusega. Justkui juriidilise keha asutamine ja selle kasutamine teeks kellestki ettevõtja. See pole paraku alati ega kaugeltki nii.
  Kui OÜtajate loogikamustrit kasutada, siis on ka iga palgatööline omamoodi ettevõtja, kes müüb teadmisi, oskusi või aega. Tõsi, ta panustab vaid ühele kaardile ehk töötab ühe kindla tööandja juures. Kas kuulutame siis kõik Eesti töötajad ettevõtjaks ja tõuseme hoobilt kõige ettevõtlikumaks riigiks kogu maailmas? Vaevalt.
  Niisamuti ei saa pidada pärisettevõtjaks juriidilise keha, näiteks osaühingu omanikku, kes saab sellest kasu ainuisikuliselt. Annab tööd vaid iseendale ega loo uusi töökohti, ei maksa töötasu ega makse. Just sellisena näevad tihi välja ühemehe ja -naise OÜd. Kurikuulsad OÜtajad.
  Kahjulik "ettevõtlus"
  Selline „ettevõtlus“ pole mitte kasulik, vaid kohati kahjulik, sest loob ebavõrdse olukorra. Niisamuti ühemehe või -naisena tegutsev palgatöötaja või FIE peab samal ajal tasuma kõik maksud. Ka pärisettevõtja peab maksma töötajale palga ja tasuma sellelt maksud, mida OÜtaja ei tee. Ei näe ühtegi vettpidavat põhjust, miks selline isik peaks vastu rinda taguma ja ennast ettevõtjaks nimetama.
  Küll saab nõustuda sellega, et Eesti seadusandlus soosib OÜtamist. See on maksude mõistes palju soodsam ja mõistlikum kui teha palgatööd või tegutseda FIEna. Aga siin peitubki auk või viga. Nüüd võiks mõelda ja leida vastus, kuidas seda probleemi lahendada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Saudi Araabia investeerimisfond ostis 7 miljardi eest USA aktsiaid
Majanduslanguse kartuses odavnenud USA aktsiaid on Saudi Araabia riiklik investeerimisfond ostnud kokku 7 miljardi dollari ulatuses.
Majanduslanguse kartuses odavnenud USA aktsiaid on Saudi Araabia riiklik investeerimisfond ostnud kokku 7 miljardi dollari ulatuses.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
TOP: Pereettevõtete ladviku moodustavad kaubandusärid
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Šiauliai pank peatas rublamaksed, Venemaa marus
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.