Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Minu muutuste aasta

  Meelis MilderFoto: Raul Mee

  Baltika juhatuse esimees Meelis Milder avaldab pihtimuslikus arvamusloos, mis oli lõppeval aastal kõige raskem ja mis kõige ilusam.

  On 2015. aasta jaanuari algus ja tunne ei ole hea.
  Äsja lõppenud 2014. aasta on osutunud keeruliseks, sest kaks meie turgu (Venemaa ja Ukraina) keerasid sõtta, Ukraina majandus kukkus kolinal kriisi ja pingutasime lahenduse nimel kõvasti – säilitasime oma kohaloleku ja müügimahud Ukrainas frantsiisilepingu abil, samas vähendasime otseseid tururiske. Uuendatud jaekontseptsioonidega brändiportfell on end õigustanud ja kogenud operaatorid, kes tulid ostma ühe brändi müügiõigusi, lahkusid mitmega. Oli aega isegi suuremate teemade jaoks: vaatame üle Baltika põhiväärtused ja missiooni. Murekohaks on mitmete kasvuprojektidega seotud peaettevõtte tegevuskulude kiire kasv.
  Tagasi jaanuaris 2015. Aasta esimesel koosolekul ütlen oma kehvad aimdused välja, sest detsembri lõpp ei olnud plaanipärane. Meie riskid on turgude üldine tarbimiskonjunktuur, valuutakursid, ilm, kuluinflatsioon ja kollektsioonide tugevus. Kui viimased kaks faktorit on vähemalt osaliselt meie kontrolli all, siis ülejäänud mitte.
  Ja toobki kevad olukorra, kus rublaga seotud turgudel on tarbimine maas, lisaks loobuvad ka idaturgude partnerid osaliselt tellimustest. Dollaripõhise kaubahanke marginaal on 2 protsendipunkti planeeritust madalam „tänu“ euro nõrkusele dollari suhtes. See kombinatsioon on hävituslik, lisaks sulgeme Venemaal järjest kahjumis poode.
  Kuidas olla?
  Kas loota, et aja jooksul halbade uudiste mõju pöördub ja vaja on vaid kannatust? Või kasutame kriisi selleks, et oma ärimudelit tugevamaks muuta?
  Usaldan oma sisetunnet ja pöördun oma töötajate poole viimaste aastate kõige emotsionaalsema ja isiklikuma sõnavõtuga. Tunnistan ligi 200 töötaja ees, et minu peamine motiiv Baltika juhtimisel on olnud võimalus tunda uhkust selle üle, mida me teeme, kuidas me teeme, mida saavutame ja kellega koos. Möönan, et viimasel ajal on vähe olnud põhjusi uhkust tunda. Olulisem on aga see, et tahan seda tunnet tagasi ning leian, et kõik Baltika inimesed väärivad seda. Enamgi veel, meie uhkuse tunne saab tulla alles pärast seda, kui meie kliendid, äripartnerid ja aktsionärid seda kõigepealt tunnevad.
  Selleks aga peame me muutma mitmeid asju: arendama veelgi tõhusamaks ärimudelit, mis peab hakkama saama majanduskeskkonna riskidega, kuid muutuma samal ajal ka efektiivsemaks ja vähendama kulusid. Et ülesanne liiga lihtne ei oleks, siis peame samal ajal ka kliendikogemuse juhtimise ning meeskonnatöö uuele tasemele viima. Muutmine, kui paremaks saamise tingimus. Paneme paika kaheaastase plaani, et vajalikud muutused läbi viia, tulemused saavutada ja taas uhkust tunda. Nagu ikka sellises olukorras, on neid, kes kaasa ei tule või tulla ei taha, on kõhklejaid ja kartlikke. Tean ka seda, et kui kõik ka lõpuks 100% välja ei tule, siis ainuüksi see, et me koos teele asume, on pingutust väärt.
  On suvi ja esimesed muutused puudutavad tootearendusprotsessi – ühte olulisemat lüli selles ahelas, mille tulemusel kollektsioonid tarbijani jõuavad. Tänu uuele juhtimisstruktuurile tekivad otsused kiiremini ja varude pidevast üleostust tingitud probleemid paistavad leevenduvat.Sügis-talvised kollektsioonid võetakse meie traditsioonilisel uue hooaja moeshow’l hästi vastu. Mis puudutab aga kollektsioonide planeerimise suviseid muudatusi, siis see hakkab tulemustest peegelduma uue aasta esimesel hooajal.
  Sügis on viimaste aastate üks soojemaid, mistõttu ei ole üleriiete ja kudumite müük eelmise aastaga võrreldav. Ei aita ka teadmine, et see mõjutab kõiki, kes moeäris tegutsevad. Otsin müügist märke, kas kollektsioonid on õnnestunud ja tunneme meeskonnaga rõõmu väikestest edulugudest: uue hooaja kollektsioonide läbimüügid on paremad kui aasta tagasi. Esmakordselt viimase 12 kuu jooksul oleme saanud oma sisseostumarginaali paremaks eelmisest aastast.
  Milline aasta!
  Hoolimata sellest ei ole kolmanda kvartali tulemused ootuspärased. Veider lugu selle kolmanda kvartaliga: oleme kasumis igal teisel aastal, peame selle nö üleminekuhooaja planeerimisega rohkem tegelema. Meile, kelle tugevus on smart formal kollektsioon ja ehk ka liiga konkreetne nägemus kindla piiriga neljast hooajast, tekitavad tavalisest pikemad ja järskude üleminekuteta hooajad tootepakkumise probleeme.
  Lõppev aasta oli Baltikale 87. tegutsemisaasta. Milline aasta! Meie seas töötavad Eesti andekaimad moeloojad ja oleme kasvulavaks noortele talentidele. Oleme Eesti üks suuremaid eksportööre ja suurim tööandja Eesti rõivatööstuses. Tõenäoliselt oleme ka maailma kõige väiksemast riigist pärit rahvusvaheline moekontsern. Ja me anname iga päev endast parima. Mul on juhina tegelikult kogu aeg põhjust uhkust tunda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Rootsi inflatsioon vähenes juulis
Rootsi inflatsioon langes juulis esimest korda alates jaanuarist, ja oli isegi grammike väiksem, kui oodati, kirjutab Dagens Industri.
Rootsi inflatsioon langes juulis esimest korda alates jaanuarist, ja oli isegi grammike väiksem, kui oodati, kirjutab Dagens Industri.
LETA uudisteagentuuri tabas küberrünnak
Lätis on aasta jooksul registreeritud suurenenud küberrünnakute arv, möödunud nädalavahetusel katkestas rünnak Läti uudisteagentuuri LETA töö mitmeks tunniks, vahendab Läti ringhääling.
Lätis on aasta jooksul registreeritud suurenenud küberrünnakute arv, möödunud nädalavahetusel katkestas rünnak Läti uudisteagentuuri LETA töö mitmeks tunniks, vahendab Läti ringhääling.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.