Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigifirmade aktsiatest 20% tuleb erastada

  Paavo Kangur

  Suurte riigiettevõte aktsiatest tuleks 20 protsenti erastada (kuid mitte rohkem) ja viia need börsile, paneb ette kirjanik Paavo Kangur.

  Sellega saaksid kõik tööd – investeerimispangad saavad hakata ette valmistama emissiooniprojekte ja hindama vara väärtust, advokaadibürood saavad hakata ette valmistama lepinguid, spekulandid saavad hakata ostma ja müüma, kaotama ja võitma. Pangad saaks teha hulga tehinguid ja teenida teenustasusid. Pensionifondid saaks hakata investeerima oma raha Eesti majandusse ja analüüsima, kas need suured ettevõtted on hästi juhitud. Kõik need tublid sipelgad saavad raha tehtud töö eest otse, mitte maksumaksja higist ja vaevast.
  Soome võrdlus
  Eestis arvatakse, et Soome pensionärid elavad seetõttu nii hästi, sest seal on kõrged maksud ja rikastelt võetakse ära. Vastupidi, tavaline palgasaaja on seal vähem maksustatud kui Eestis. Soome pensionär elab nii hästi, sest börsiettevõtete dividendimakse liiguvad pensionifondidesse ja makstakse sealt välja pensionäridele – nii vaestele kui rikastele pensionäridele.
  Eestis arvatakse, et tuleb vaid seadusandlus ja järelevalve lihvida täiuslikuks ning kõigil hakkabki hea. Ei hakka, sest seadusandluse lihvimine ei loo eriti uut rikkust ja maksutulu ega ka uusi pesakaste ehk kortereid.
  Kui tahame sündimust kasvatada, siis on vaja rohkem pesakaste, kuhu saab muneda muna. Eestis arvatakse, et tuleb leida vaid oma Nokia ja Skype ning me kõik oleme päästetud. No ei ole.
  Kui Tallinna linna tekib juurde 2000 kõrgepalgalist ametikohta, tugevdab see reaalmajandust ja katab kokku kuivavaid sektoreid nagu piim, põlevkivi, sealiha, transiit ning toetab kinnisvaraarendust.
  Mina ja riik
  Erakonna peakontori huvid ei ole ju veel Eesti huvid, kuigi ideaalis võiks need kokku langeda. Valitsussektori huvid ei ole veel ühiskonna huvid, kuigi ideaalis võiks nad kokku langeda. Täna on valitsussektori ja erasektori vahel palgasõda. Täiendavad maksutõusud söövad erasektori võimet palku hoida ja tõsta ning mitmed sektorid maadlevad ellujäämise piiril. Korporatsiooni ja ettevõtte huvid ei ole veel ettevõtte töötaja huvid, kuigi ideaalis võiks nad kokku langeda ja mõnevõrra ka langevad. Kui ettevõttel läheb hästi, siis on firma tihti lahkem ka oma töötajate vastu.
  Kodaniku huvid ei ole riigi huvid, kuigi ideaalis võiks need mõnevõrra kokku langeda ja mõnevõrra ka langevad. Kui riigil läheb hästi, siis on firma tihti lahkem ka töötajate vastu ja vastupidi. Kui kodanikul läheb hästi, siis on ta ka heldem oma riigi vastu.
  Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT ja Elioni, ACE Logisticsi, Combimilli ning Äripäeva arvamuskonkursi Edukas Eesti raames.
 • Hetkel kuum
Enn Listra: vanasse jõkke astuda ei saa. Ega tohi
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Soovitused Rootsist: kuus tehnoloogiafirma aktsiat, mis pärast krahhi üles korjata
Tehnoloogiafirmade aktsiad kannatasid ära raske aasta ja on nüüd hakanud uuesti tuult tiibadesse võtma. Praegu pole veel hilja mõni aktsia osta ja kõrge lend kaasa teha.
Tehnoloogiafirmade aktsiad kannatasid ära raske aasta ja on nüüd hakanud uuesti tuult tiibadesse võtma. Praegu pole veel hilja mõni aktsia osta ja kõrge lend kaasa teha.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Troopikasaarel tõusis sibula hind röögatult kõrgele
Filipiinidel on sibula kilo hind tõusnud 700 peesoni (ligi 12 eurot), mis on rohkem kui sealne päevane miinimumtöötasu.
Filipiinidel on sibula kilo hind tõusnud 700 peesoni (ligi 12 eurot), mis on rohkem kui sealne päevane miinimumtöötasu.

Olulisemad uudised

EKRE valimisprogramm: palju langetamisi ja korralikult keelamist
EKRE kirjutab täna avaldatud programmis, et nemad teavad ainsana, kuidas panna majandus kasvama. Muu hulgas lubab EKRE lõpetada Rail Balticu ehituse, muuta keerulisemaks abordi tegemise, tühistada kooseluseadus ja muuta õigussüsteemi.
EKRE kirjutab täna avaldatud programmis, et nemad teavad ainsana, kuidas panna majandus kasvama. Muu hulgas lubab EKRE lõpetada Rail Balticu ehituse, muuta keerulisemaks abordi tegemise, tühistada kooseluseadus ja muuta õigussüsteemi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.