• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti tööstuses läheb paremaks

  Tõnu PalmFoto: Raul Mee

  Eesti tööstuses terendavad paremad ajad, leiab Nordea Eesti peaökonomist Tõnu Palm.

  Mitu märki viitab sellele, et ka aasta viimases kvartalis kasvab euroala ja Eesti tööstus stabiilselt. 
  Euroala ja Eesti tööstuse väljavaade on aasta algusega võrreldes helgem, kuigi üleilmne kaubandus jätkuvalt kiratseb. Viimasest annavad märku Hiina nõrgad väliskaubanduse numbrid septembris, aga ka näiteks rahvusvaheliste konteiner­vedude masendavad hinnad. Viimased püsisid kolmandas kvartalis veel 16 protsendipunkti suuruses aastalanguses.
  Samas on maailmamajanduse väljavaadet räsinud otsesed ohud (sh Hiina järsk aeglustumine) taandunud ja toormehinnad stabiliseerunud, need toetavad euroala ja Eesti tööstuse kindlustunnet ja tellimusi. Ka Brexiti risk ei ole löönud ­mõra euroala töötleva tööstuse kindlustundesse, mis septembri tugevnemise järel tegi oktoobris koguni viimase 2,5 aasta jõulisema kasvu.
  Saksamaa head tulemused
  Eksporditellimused kasvasid pea kõigis euroala riikides. Seejuures näitasid viimastel kuudel tubli tulemust Saksamaa ja Holland, kes on olulised üleilmses tootmis-, tarne- ja turustusahelates. Euroopa ekspordimootor tuksub tagasihoidlikku üleilmset kasvu ja kõrget määramatust arvestades päris heas rütmis. Märgilise tähtsusega on ka Saksamaa tööpuuduse langemine madalaimale tasemele alates Saksamaa taasühendamisest.
  Positiivselt poolelt pöördus Eesti töötlev tööstus kolmandas kvartalis 2% aastakasvule, seejuures nõudlust vedasid eksporditellimused. Augustis-septembris oli müük ekspordiks ligi 9 protsendipunkti aastatagusest kõrgem. Lisaks on stabiilsete ja kasvavate harude osatähtsus tänavu hakanud kasvama.
  Aasta keskpaigas pööras ka hinnalangus oodatult kasvule, mis jõuab juba tasapisi Eesti ekspordihindadesse. Üha rohkem on märke sellest, et euroala, sh Eesti tootjatel, õnnestub sisendhindade kasvu tarbijatele edasi kanda. Järgmisel aastal on toormehindade toel põhjust oodata kõrgemaid ekspordihindasid. Langusest saame üle, kuid kasv jääb marginaalseks.
  Euroala keskmisest kiirema palgakulude taustal ei saa ettevõtjad jääda liialt lootma välisnõudluse paranemisele. Euroopa ettevõtete kogemused näitavad, et armutu üleilmse konkurentsiga toimetulek eeldab kõigilt ennekõike pidevat arendustööd ja regulaarset investeerimist töötajatesse ja tehnoloogiasse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.