Ülo Toomsalu • 29. august 2017 kell 3:00

Käed eemale minu komadest!

Ülo Toomsalu  Foto: Andras Kralla

Riigikogu liikmele Märt Sultsile ei ole vaja ette öelda, kuidas eesti keeles kirjutada, kuhu ja kui palju panna komasid ning mis on kiillause ja mis ei ole, ironiseerib Äripäeva toimetaja Ülo Toomsalu.

Tema reklaamplakatil, millega ta tervitab uue kooliaasta alguse puhul, seisab: „Head, uue õppehooaja, mõnusat algust.“ Kui ERRi reporter küsis, kas komasid pole liiga palju, vastas ta: „Aga komad sellepärast, et see on kiillause. "Head mõnusat algust" on tähtis, ja see on eesti keele reeglite järgi kõik õige. Ma ei tea, mida need eesti keele uutjad teevad siin, koristavad kõik komad ja semikoolonid ära kogu aeg, eks ole.“

Sults teeb selle jutuga sama, mida kasutasid need, kes kallutasid Suurbritannias hääletuse Brexiti kasuks ja kes USAs upitasid võimule Donald Trumpi. Nad hakkasid kõigutama usaldust seniste auväärsete institutsioonide ja kokkulepete vastu ja ütlesid, et pole vaja kuulata eksperte, sest me ise ja meie sõbrad teame palju paremini, kuidas asjad on. Ja kinnitust saadi sellele oma sotsiaalmeediamullis levivast infovoost, kuhu asjatundjate ja ekspertide arvamusel pääsu ei olnud. Ka Sults ütles, et on saanud ämbrite kaupa positiivset tagasisidet. Üks kahtleja oli, aga see sai kiiresti vaigistatud.

Nii et ei ole vaja kuulata neid eesti keele instituudi filolooge ja keelehooldajaid, mis nad segavad meie elu ja häirivad meie poliitikategemist. Me teeme ise endale sellised reeglid, seadused ja institutsioonid, nagu tahame. Eksamitel ja kirjandites ei peaks aga õpetajad sellisele komadega janditamisele tähelepanu pöörama. Endise koolijuhi suust on seda kõike üpris kummaline kuulda.

Aga eks Sults olegi üks Trumpi moodi tegelane.

Hetkel kuum