Peeter Piho • 6. oktoober 2017 kell 10:12

Piho: ärge valige sotse

Jõuvõtted Kataloonia iseseisvushääletusel.  Foto: Reuters/Scanpix

Ärge valige sotse, ärge valige ühtki rahvusliku vabadusvõitluse mahasurumist toetavat poliitikut, hoiatab ettevõtja Peeter Piho.

Äripäeva juhtkiri kutsub üles toetama valimistel sotsiaaldemokraate, kuna erinevalt teistest parteidest järgivad nad väärtusi, mis on praegusel ajal tähtsamad kui majanduspoliitika. Ei ole nõus. Just väärtuste jalge alla tallamise pärast ei tohiks sotse valida.

Katalaanid soovisid rahvaste enesemääramise õigust kasutada iseseisvusreferendumil hääletades. Hispaania keskvõimule alluv rahvuskaart peksis seda takistada püüdes läbi ligi tuhat inimest.

Välisminister, sotsiaaldemokraatliku erakonna endine esimees Sven Mikser keeldus vägivalda hukka mõistmast, nimetas Hispaaniat demokraatlikuks õigusriigiks ning Kataloonias toimuvat riigi siseasjaks.

Taustal näevad kõik, kuidas rahvast kumminuiadega pekstakse. Paljud otsustavad, et nad ei taha silmakirjalikku Euroopasse kuuluda. Kataloonia sündmuste mõju Eesti sisepoliitikale võib osutuda suuremaks, kui karta osati.

Enam ei ole kohane juriidiliste või ajalooliste nüansside üle filosofeerida. Vaba tahet väljendada soovivate kodanike kallal vägivallatsev režiim ei ole demokraatlik õigusriik. Soov sellisest riigist lahkuda on nii inimlikult mõistetav kui ka legitiimne. Äsjasest 50:50 seisust on saanud iseseisva Kataloonia Vabariigi toetajate selge ülekaal.

Äripäev kiidab sotse põhimõttelise vastuseisu eest natslike ideedega flirtimisele. Sotsist välisminister õigustab imperialistlikku brutaalsust, mille peale natslike ideedega flirtimisest märksa tugevamalt seotud Franco diktatuuri ihalejad üksmeelselt aplodeerivad.

Võib-olla ei olnud Mikseri seisukohad tema enda omad, äkki pidi ta neid ametikohast tulenevalt surve all esitama? Täiesti mõistetav, tunnistagu oma eksimust või mõistku vähemalt vägivald selgelt hukka.

Ehk esindas Mikser iseenda arvamust, mis erakonna positsiooniga ei ühti? Võimalik, aga sellest võiks erakonna juhatus või esimees teada anda. Nii maailmavaatelise lahkheli puhul poleks palju ka minister välja vahetada.

Kuni kumbagi pole juhtunud, pole põhjust sotsiaaldemokraatide väärtustest tunnustavalt rääkida.

Ainult 26 aastat kulus selleks, et unustada, mis olukorras Baltimaad enne NSV Liidust vabanemist olid. Valitsuse suhtumine Kataloonias toimuvasse on taasiseseisvunud vabariigi suurim häbi. Ärge valige sotsiaaldemokraate, ärge valige ühtki rahvusliku vabadusvõitluse mahasurumist toetavat poliitikut. See tuleb bumerangina tagasi, nõrgestab demokraatiat ja ohustab pikemas perspektiivis ka meie endi iseseisvust.      

Hetkel kuum