Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Piho: ärge valige sotse

  Jõuvõtted Kataloonia iseseisvushääletusel.Foto: Reuters/Scanpix

  Ärge valige sotse, ärge valige ühtki rahvusliku vabadusvõitluse mahasurumist toetavat poliitikut, hoiatab ettevõtja Peeter Piho.

  Äripäeva juhtkiri kutsub üles toetama valimistel sotsiaaldemokraate, kuna erinevalt teistest parteidest järgivad nad väärtusi, mis on praegusel ajal tähtsamad kui majanduspoliitika. Ei ole nõus. Just väärtuste jalge alla tallamise pärast ei tohiks sotse valida.
  Katalaanid soovisid rahvaste enesemääramise õigust kasutada iseseisvusreferendumil hääletades. Hispaania keskvõimule alluv rahvuskaart peksis seda takistada püüdes läbi ligi tuhat inimest.
  Välisminister, sotsiaaldemokraatliku erakonna endine esimees Sven Mikser keeldus vägivalda hukka mõistmast, nimetas Hispaaniat demokraatlikuks õigusriigiks ning Kataloonias toimuvat riigi siseasjaks.
  Taustal näevad kõik, kuidas rahvast kumminuiadega pekstakse. Paljud otsustavad, et nad ei taha silmakirjalikku Euroopasse kuuluda. Kataloonia sündmuste mõju Eesti sisepoliitikale võib osutuda suuremaks, kui karta osati.
  Enam ei ole kohane juriidiliste või ajalooliste nüansside üle filosofeerida. Vaba tahet väljendada soovivate kodanike kallal vägivallatsev režiim ei ole demokraatlik õigusriik. Soov sellisest riigist lahkuda on nii inimlikult mõistetav kui ka legitiimne. Äsjasest 50:50 seisust on saanud iseseisva Kataloonia Vabariigi toetajate selge ülekaal.
  Äripäev kiidab sotse põhimõttelise vastuseisu eest natslike ideedega flirtimisele. Sotsist välisminister õigustab imperialistlikku brutaalsust, mille peale natslike ideedega flirtimisest märksa tugevamalt seotud Franco diktatuuri ihalejad üksmeelselt aplodeerivad.
  Võib-olla ei olnud Mikseri seisukohad tema enda omad, äkki pidi ta neid ametikohast tulenevalt surve all esitama? Täiesti mõistetav, tunnistagu oma eksimust või mõistku vähemalt vägivald selgelt hukka.
  Ehk esindas Mikser iseenda arvamust, mis erakonna positsiooniga ei ühti? Võimalik, aga sellest võiks erakonna juhatus või esimees teada anda. Nii maailmavaatelise lahkheli puhul poleks palju ka minister välja vahetada.
  Kuni kumbagi pole juhtunud, pole põhjust sotsiaaldemokraatide väärtustest tunnustavalt rääkida.
  Ainult 26 aastat kulus selleks, et unustada, mis olukorras Baltimaad enne NSV Liidust vabanemist olid. Valitsuse suhtumine Kataloonias toimuvasse on taasiseseisvunud vabariigi suurim häbi. Ärge valige sotsiaaldemokraate, ärge valige ühtki rahvusliku vabadusvõitluse mahasurumist toetavat poliitikut. See tuleb bumerangina tagasi, nõrgestab demokraatiat ja ohustab pikemas perspektiivis ka meie endi iseseisvust.      
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.