• Jaga lugu:

  Näljast raha on palju

  Näjane krokodillFoto: PantherMedia/Scanpix

  Kuigi näeme iga päev särtsakaid pealkirju, kuidas me ületame-riivame-kombime buumiaega ning sünnivad kõiksugu vahvad rekordid, oleme tegelikult stabiilses turuseisus, kirjutab kinnisvarabüroo Uus Maa analüütik Risto Vähi.

  Statistika näitab, et turg kasvas ja nüüd me vormistame selle ka numbrite näol ära. Aga ka praegu on põnev ning tegelikult juhtub asju nii täna kui ka homme.
  Ühelt poolt on palju neid, kes võtavad juba rahulikumalt ja ei kiirusta kõike arendama, ammugi siis hinda kruvima ning üldse seavad enne otsustamist rohkem atra, kuid teisalt on meile tulnud palju näljast raha. Kultuuriloos räägitakse tihti noortest ja vihastest, kes tulid ja raputasid.
  Näljase raha omanikud mulle just neid meenutavadki. Nad tahavad kohe arendada kõike ja palju ning teha vastupidi sellele, mida vanad peerud artiklites ja konverentsidel räägivad. Nad on oma kapitali eri valdkondades või kinnisvarainvesteeringutega saavutanud ning ega neil pole mujale ka eriti minna. Sestap ennustan veel pikemaks ajaks väikearendajate hoogsat tegutsemist. Kas uljusega tuleb edu või kõrbemine, sõltub vaid neist enestest ja nende otsustest.
  Omajagu rahapaigutajaid-arendajaid tuleb idast, keda pankade konservatiivsus ei morjenda, sest kapital on neil juba olemas. Nende puhul paistavad silma mahukad projektid ja suurejoonelised plaanid. Tihti räägime ikka tornidest ja kvartalitest ning, mis seal salata, vahel tuleb entusiasmi ka jahutada, Tallinn on ju siiski Peterburist kümme korda väiksem linn.
  Ühisrahastus on kindlalt kanda kinnitanud ja saavutanud oma klientuuri tippaja. Oleme näinud ka probleeme ning saame vaadelda, kuidas neid lahendatakse. Sellest sõltub rahastusplatvormide kui sektori usaldusväärsus. Nende projektideks jäävad ka edaspidi uute tulijate ja väikearendajate objektid, suurtegijail on olemas endi finantsvõimekus ning head suhted pankadega.
  Investorite kogukonnas on juba mõnda aega olnud ka teine suund. Niiöelda uue aja esimese põlvkonna investorid, kes tulid pärast krahhi, müüvad oma vara ja proovivad muid valdkondi või mõne aja hoiavad ka lihtsalt raha jõude. Ma toetan põhimõtet, et investeerimisel tasub kapitali võimalikult paljude varaklasside vahel ära jagada, nii et kogu raha vaid korterites või aktsiates poleks. Loomulikult pole ka saladus, et praegu on hea aeg müüa ja võtta välja aastate jooksul vara väärtuse kasvust tekkinud kasum.
  Buumikuulutamist ja krahhiootamist näeme veel järgneva aasta jooksul kindlasti. Üldiselt, ühele järgneb teine. Aga kui esimest pole, siis ei tule ka teist. Vaadakem hoopis seda, mis me ümber toimub ja mida otsustavad poliitikud. Kinnisvaraturg on ühiskondliku ja majandusliku elu peegel ning suundumused tulevadki sealt. Enamasti väikese viiteajaga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Tulemuste ootus keris indekseid ülespoole
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Automüüjad vaatavad elektrikaubikute käsule altkulmu Lisakulu lööks otse tarbija rahakotti
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.