Liina Laks • 11. aprill 2018 kell 3:00
Arvamused
Ainult tellijale

Maksuparadiis väljavalitutele

Liina Laks  Foto: Andras Kralla

Põlvamaa osaühingut on lihtne kottida, ja just sellepärast maksuamet teda kotibki, kirjutab ajakirjanik Liina Laks.

Eelmisel nädalal teatas maksuamet, et tahab OÜtajatel kõrvad pihku võtta: mis mõttes ei maksa OÜ juht omale palka ja võtab aga miljonite eurode väärtuses dividende välja. Ehk: kui elad siin, siis panusta kohalikku sotsiaalsüsteemi, saagu sinu teenitud rahaga paisutatud nii koolid kui ka haiglad. Kokku on maksuametil pinnuks silmas paar tuhat OÜd, mis tegid omale dividendidena väljamakseid paarikümne miljoni euro jagu.

Ümber rehkendades teeb see ligikaudu 18 000 eurot ettevõtte kohta. Pole teab kui palju. Selge see, et riigil on maksurahast alatihti puudus käes, aga kas see on koht, kuhu maksuamet nüüd oma energiavarud esimese asjana suunama peaks?

Senikaua, kuni suurettevõtted hoopis teist masti summasid täiesti legaalsete skeemidega maksuvabalt riigist välja viia võivad, tundub see initsiatiiv „omade“ kiusamisena, mida tehakse seetõttu, et hea lihtne on teha.

Muidugi on väiksemaid vendi liistule võtta oluliselt lihtsam – pole nende taga tülikat juristide armeed, tihtilugu suurt sidemeidki. Tõenäoliselt pole nende puhul ka tarvis läbi närida segastest ärisuhetest, ajada välismaa kontode jälgi ja põrkuda vastu suurt nutumüüri nimega „Aga siis me ei tee üldse mingeid investeeringuid siia riiki, kui maksu maksma peame!“.

Suured võivad, aga väikesed ei või?

Seesamune maks on Eestis muuseas ELi riikide võrdluses niigi nii madal, et igal pool, kuhu satun, pean kuulama juttu selle kohta, kuidas meil on siin üks hea suur maksuparadiis. Mis ei ole iseenesest halb, aga tasub konteksti mõttes äramainimist.

Ma ei julge tuttavatele poetatagi, et siin näib kehtivat mingi äraspidine kaheklassiline süsteem: kui sa oled piisavalt suur ja rahvusvaheline, siis saad „laenu“ andes kasumit maksuvabalt riigist välja kantida, sulle tehakse mõningaid soodustusi, millest tavainimene und näha võib. Näiteks elektrikulude allatoomine, ja kui eriti hästi läheb ja sa oma äri siin e-residendina registreerid, siis võib juhtuda, et keegi sind ja su kasumit mööda maailma taga otsida ei viitsi – lippad oma rahaga niisama rõõmsalt ringi.

Kui sa oled ühemehefirma Põlvamaal ja teenid ehk mõni tuhat eurot, maksad omale miinimumi ja võtad aastas kaks tuhat eurot dividendi, oled aga suur kriminaal valmis.

Kui suurfirmad makse optimeerida võivad, siis miks ka mitte väikesed? OÜtamine kahjustab kõige enam just solidaarset sotsiaalsüsteemi. Aga milles küsimus? Kui inimesed tahavad võtta välja dividendi, pole ju mitte midagi lihtsamat, kui see näiteks tulumaksuga maksustada ja maksuraha sotsiaalsüsteemi suunata. Et just sotsiaalmaks on see, mispidi seda raha haigekassasse kogutakse, pole mingi loodusseadus. Kui mõistlikum on teda koguda mõnel muul, kõikide jaoks meelepärasel viisil, siis miks mitte seda niimoodi teha?

Hetkel kuum