23. oktoober 2018 kell 3:00

Reformierakond müüb vaid õhku

Reformierakonna valimiste juhtlause paremast tulevikust ja eakate väärikast vanaduspõlvest ei väljendu kuidagi nende lubaduses tõsta pensione, leiab varasem sotsiaalminister Jaak Aab.

Jaak Aab  Foto: Andras Kralla

Reformierakond tutvustas eile oma hüüdlauset riigikogu valimisteks ning muu seas toodi välja, et paremas tulevikus pääsetakse vajadusel arsti juurde ja eakad saavad oma tehtu eest väärika vanaduspõlve.

Paraku ei pea Reformierakond seda tehtut väga suureks ega väärikaks, sest lubatud pensionitõus ainult majanduskasvu toel tähendaks nelja aasta jooksul vaid 124eurost pensionitõusu.

Varasema ministri sõnul oleks keskmiselt kolmeprotsendilisest majanduskasvust lähtudes aastaks 2023 pension Reformierakonna nägemuses 597 eurot ehk tunduvalt vähem kui nende välja hõigatud 200eurone tõus. Keskerakond peab seejuures vajalikuks pensionide erakorralist tõusu, tänu millele oleks pension 2023. aastaks samadel tingimustel Reformierakonna lubatust ligi saja euro võrra suurem ehk 682 eurot.

Reformierakond lubab valijaid eksitades sisuliselt paraku vaid õhku. Ajal, mil nende enda poliitikud rõhutavad, et majanduskasv pole igavene, jäetakse ühiskonna nõrgemad just nimelt suurt ja püsivat majanduskasvu ootama ning sõltuma iga-aastasest indekseerimisest. Kui majanduskasv sellisel määral ei jätku, jääb ära ka pensionikasv.

Ootan huviga, millised on Reformierakonna plaanid arstile pääsemise paremaks tagamiseks. Senimaani oleme kuulnud vaid erakindlustusest ning sotsiaalmaksu kaotamisest, millest mõlemat on tervishoiu- ja majanduseksperdid kritiseerinud. Loodetavasti on järgnevad ideed sellised, mis toovad parema tuleviku enamikule Eesti inimestele, mitte vaid jõukale vähemusele.

Hetkel kuum