9 mai 2019
Arvamused
Ainult tellijale

Hiina näitab maailmale musklit

Hiina ajalooteadvuses on sügav haav Oopiumisõdadele järgnenud saja-aastasest alandusperioodist (1839–1949), mil Hiina tsivilisatsioon pidi tunnistama koloniaalimpeeriumide paremust. Sarnaselt varasemate Hiina liidritega on Xi Jinping samuti seadnud eesmärgiks Hiina rahva uueksloomise, kirjutab Eesti Välispoliitika Instituudi nooremteadur Frank Jüris.

Frank Jüris.  Foto: erakogu

Xi Jinpingi visandatud “Hiina unistus” (Zhongguo meng,中國夢) seab kommunistliku partei eesmärgiks inimeste elujärje, -keskkonna ja hariduse parandamise ning sõjaväe moderniseerimise, kuid jääb truuks Hiina poliitilisele süsteemile, partei liinile ja teooriale. Fundamentaalsete poliitiliste reformide asemel on Xi Jinping keskendanud oma tähelepanu korruptsiooniga võitlemisele ja Hiina positsiooni kindlustamisele rahvusvahelisel areenil.

Telli Äripäev

Äripäeva tellijal on ligipääs:
Äripäeva raadio­saadetele
kõigile artiklitele ja TOPidele
investor Toomase nõuannetele
Äripäeva Infopanga hõbepaketile
Hetkel kuum