Aivar Mäe • 25 aprill 2013

Mäe pahandab Mäggiga

Janek Mäggi väide (ÄP 22.04), et Estonia teeb ooperit ja operetti ainult soomlastele, ei ole õige. Soomlaste osakaal on meil umbes 9 protsenti. Ülejäänu on eesti publik ja teiste maade turistid, kirjutab Estonia peadirektor Aivar Mäe.

Kui vaatame kogu turistide arvu, siis see moodustab meil praegu ühe neljandiku külastajate hulgast. Kuna oma turg on suhteliselt väike, siis oleksime õnnelikud, kui turistid moodustaksid publiku hulgast vähemalt kolmandiku. Meie väikese rahvaarvu juures ei ole muidu võimalik ooperiteatrit üleval pidada. 40-50 protsenti välismaalastest publikut oleks tegelikult väga hea, aga sinna on veel pikk tee käia. Siin sõltub palju ka riigi geograafilisest asendist ja transpordivõimalustest.

Teine väide: Estonia palgad on närused. Alati võib öelda, et palgad on väikesed ja tahaks kordi rohkem saada. Eestimaalastele meeldib ennast võrrelda soomlaste, sakslaste ja teistega, aga me peame ikkagi arvestada seda majandusruumi, milles me praegu elame. Estonia teatri keskmine palk on hetkel Eesti keskmisest palgast kolm protsenti kõrgem. Võiks olla rohkem, seda küll.

Kolmas väide: meie tantsijad ja lauljad on õnnetud, stressis ning rahulolematud. Isegi kui lauljal või tantsijal ongi probleeme, ei vii ta neid kindlasti lavale. Kõik need väljendid tekitasid meie trupis nördimust. Janek Mäggi sõnavalik ei ole kohane. Kui Mäggi tahab Estoniat näitena kasutada, siis peaks ta lähtematerjali paremini uurima ja alles siis tulistama.

Hetkel kuum