• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas investeerimine on lollidele?

  Sain tänavu märtsis 40aastaseks. Samal kuul suurendasin oluliselt oma III pensionisamba sissemakset. Nüüd mais tegin II samba sissemakse suurendamise avalduse, kirjutab Äripäeva toimetaja Kristi Malmberg.

  Nii mõnedki head tuttavad, kellega sellest seltskonnas juttu tuli, imestasid, miks ma seda teen. Mis sa loodad midagi tagasi ka saada sealt või, küsisid nad muiates.
  Olen seda sorti suhtumist rahapaigutustesse viimasel ajal aina rohkem märganud.  Masu ajal väiksemaks söödud pensionifondid ja finantskriisi keeristesse kadunud aktsiainvesteeringud on oma töö teinud. Nüüd arvab niigi umbusklik keskmine eestlane, et investeerimine on lollidele. Pane parem kohe oma raha põlema või tee sõpradele uhkelt välja, saad mingitki kasu.
  Minu arvates on tegu ohtliku mõtteviisiga. Neil pensionisammaste põlastajatel pole reeglina ka muid investeeringuid, oma Eesti oludes päris hea sissetulek kogutakse lihtsalt arveldusarvele.  Tegelikult pole seda sorti rahakogujatel olulist vahet meie vanemate ja vanavanematega, kes pesu alt rublasid ja kroone vajalikul hetkel välja koukisid. Ühtmoodi kaotab raha väärtust nii pesukapis kui tavalisel pangaarvel. Ja loomulikult teavad nood varases keskeas säästude kogujad seda, kuid midagi arukat oma rahaga ette ei võta. Ilmselt ei julge.
  Või siis ka ei oska. Umbes poolteist aastat tagasi küsisin ühest pangast investeerimisnõustamist (ei, ärge hakake mulle helistama, ma enam ei vaja seda). Nõustaja aga oskas mulle rääkida vaid väga elementaarset juttu pensionisammastest ning minu küsimuse peale Kesk-Aasia aktsiafondide kohta jooksis tal juhe silmnähtavalt kokku. Ausalt, ma lahkusin sealt tundega, et oleksin võinud seda nõustajat ise veidi nõustada. Kindlasti ei arva ma nüüd, et kõik pankade nõustajad on ühe vitsaga löödud ja nende jutule minna ei tasu. Aga nende taset tasub pankadel teravamalt jälgida küll.
  Muidugi pole ka pensionisambad koht unelmate investeeringuks. Kui pealehakkamist on, tasub vaadata ikka äkilisemate lahenduste poole. Ent ma usun, et pensionisambad on parem kui mitte midagi ja esimesteks sammudeks investeerimismaailmas sobivad väga hästi. Ah  et loodate vanaduses hoopis laste peale? Võib-olla kõlab jõhkralt, aga selle investeeringu tootlusel pole küll mingit garantiid. Aeg näitab, kas mu lapsest kasvab tubli maksumaksja või hoopis koorem sotsiaalsüsteemile. Või mis riigi rahakotti üldse hakkavad meie põlvkonna laste maksud laekuma?
  Investeerimine pole lollidele või hulljulgetele mõeldud ajaviide.  Muidugi jääb alati võimalus kõrbeda, aga jääb ka võimalus investeeritut mitmekordistada. Seda viimast arveldusarvel seisva rahaga ei juhtu.
  Autor: Kristi Malmberg, Vilja Kiisler
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.