Teeme parema tulumaksu

21. jaanuar 2014, 07:32

Tulumaksu Eesti Euroopa Liidu liikmena ära kaotada ei saa, küll aga võime seda ümber korraldada, vähendades samas ülikõrget sotsiaalmaksu protsendi võrra, kirjutab Nordworks Haldus OÜ jurist Andres Aro  (Reformierakond).  

Eesti tulumaksuseadusest puudub mitu ­euroopalikku mõistet, näiteks “mikroettevõte” ja “tööjõu rent”. Mikroettevõte on Euroopa ettevõte, mille aastakäive on alla 600 000 euro. Soomes ja Lätis on need mõisted seadustes sätestatud.

Eesti ettevõtete tulumaksuvabastus ei saa püsida igavesti. Välisinvesteeringud vähenevad ja loodetud efekti enam pole. Tasub kaaluda üle 20 miljoni euro netotulu maksustamist tulumaksuga. See tähendab, et 21 miljoni euro tulu pealt tuleb ettevõtetel tasuda 200 000 eurot aastas. “Eelarveauku” hakkavad  täitma sellised firmad nagu Eesti Energia.

Euroopa Liidu ema- ja tütarettevõtte direktiivi rakendamine ei soodusta tulumaksu laekumist liikmesriikidesse. Mismoodi maksudega petetakse, kuidas seda vältida ja missugust kasu võib Eesti tulumaksuseaduse muutmisest saada, loe tänase Äripäeva paberväljaandest.

Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT, Raidla Lejins & Norcousi, Saku Õlletehase, Tallinna Vee ja Äripäeva arvamuskonkursi Edukas Eesti raames.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. February 2014, 11:37
Otsi:

Ava täpsem otsing