• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Muudame halduse sisu, mitte piire

  Mõistlik oleks haldusülesanded gruppidesse jaotada nii, et kohalikul omavalitsusel on võimalik delegeerida ülesandeid ja tulusid/kulusid maakondadele ning saada vastu proportsionaalne otsustusõigus, paneb ette Viru Elektrikaubanduse juhataja Arles Taal.

  Nii saab kohalik omavalitsus olla ka 50 inimesega küla ja 150 inimesega vald. Ainuke valitav ametnik on külavanem, kes saab seda tööd teha sümboolse tasu eest nt talupidamise kõrvalt. Kui „küla“ suurem, siis saavad kohalikud suuremas koormuses ja kompensatsioonis kokku leppida.
  Kohalik vald koosneb külavanematest ja otsustab natuke suuremaid küsimusi. Näiteks koosneks Viimsi vallavolikogu Püünsi ja Rohuneeme ja teiste väiksemate üksuste vanematest. Suuremal asulal on volikogus kohti enam ja ülesanded jaotuvad võimete kohaselt trepil küla/-alev-vald-maavalitsus.
  Jagame Tallinna. Sama loogika järgi saab teha Tallinnast Mustamäe ja Nõmme ning teised sisulise kohaliku otsustusega otsustuskogud oma võimu ja voliga. Nii võib teeprojekte hallata keskne esinduskogu ja kohalikke küsimusi kohalik ja sisuline halduskogu. Linnavolikogu koosneks halduskogude esindajatest ning sinna pääseksid ka asumiseltsid. Raha jagunemine ja jaotamine tuleb riigi tasemel leppida. Kui vald tahab korraldada algharidust, on tal käsutada kindel summa, ja kui jaks üle ei käi, läheb see maavalitsusele koos valla tellimusega.
  Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT, Raidla Lejins & Norcousi, Saku Õlletehase, Tallinna Vee ja Äripäeva arvamuskonkursi „Edukas Eesti“ raames.
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Donald Trumpi meediafirma läheb kaasama 1 miljardit dollarit
Ameerika Ühendriikide endise presidendi Donald Trumpi uus meediaettevõte teatas, et jõudis kokkulepeteni kaasata investoritelt ligikaudu 1 miljard dollarit, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide endise presidendi Donald Trumpi uus meediaettevõte teatas, et jõudis kokkulepeteni kaasata investoritelt ligikaudu 1 miljard dollarit, vahendab Reuters.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.