Anvar Samost • 10. märts 2014 kell 7:37

Samost: Michal rikub Reformi uuenemislootuse

Kas olete viimasel ajal üha enam näinud Kristen Michalit, küsib IRLi eurovalimiste kandidaat Anvar Samost.

Michal Reformierakonna juhatuse koosolekul Andrus Ansipi paremal käel, Michal Reformierakonna juhatuse koosolekul Kallase vasakul käel, Michal koos Ansipi ja Kallasega Olümpia restoranilaua taga, Michal kõnet pidamas, Michal "Kahekõne" saates, Michal Reformierakonna üldkogul esireas (taas koos Ansipi ja Kallasega) kätega vehkimas, Michal jälle Reformierakonna juhatuses (Kaja) Kallase kõrval.

Michal, Reformierakonna rahaskandaali peategelane, on pildil tagasi. Jah, pärast valges kampsunis hämamist, valetamist ja tuima näoga vastupunnimist astus Michal justiitsministri kohalt tagasi, kuid poliitikast ei lahkunud, vaid jätkas Reformierakonnas olulise rolli täitmist. Samas oli see roll pigem kaadritagune – kuskil Sirbi peatoimetaja tooli jagamise tasemel.

Kui sügisel hakkasid liikuma esimesed teated Siim Kallase võimalikust tagasipöördumisest Reformierakonna esimeheks, avaldasid mitmed inimesed nii Reformierakonnas kui sellest väljaspool siiralt lootust, et Kallas aitab võimuerakonnal sisemiselt puhastuda, tõmmata joone vahele rahastamisskandaali, sisevalimiste häältevõltsimise, Autorollo, Sirbi skandaali, arrogantsi, Michalite ja Kalev Lillodega. Ka Kallas ise andis selleks mõnes napis lauses tegelikult lootust.

Nüüd paistab aga, et kõik läheb vastupidi. Kallase tagasipöördumise foonil on Kristen Michal saanud lausa tiivad. Ta on erakonna keskne kõneisik, juhib koalitsioonikõnelusi sotsidega, korraldab Kallase suhteid ja on võimalik, et saab uuesti valitsuse liikmeks – majandus- ja kommunikatsiooniministriks.

Ausalt öeldes pole raske ette kujutada, mida Michal, Lillo ja Rain Rosimannus võivad majandusministri positsiooni ära kasutades korda saata. Ja Siim Kallasel jääb üle hiljem nõutu näoga ajakirjaniku esitatatud pabereid uurida ja tõdeda, et mingi „selline asi“ ju oli, aga ei mäleta, tõesti ei mäleta.

Paari nädala eest vastas Reformierakonna tulevane esimees minu avalikule kirjale erakondade sisedemokraatia teemal, et see on tähtis teema, kuid tegeleb asjaga pärast valimisi. Võimalik, et tal on kavas ka Reformierakonna sisemise puhastamisega pärast valimisi tegeleda. Palju tõenäolisem on, et selleks ajaks on Michal Reformierakonna tegelik juht.

Allikas. Anvar Samosti blogi

 

Hetkel kuum