Mait Kraun • 3. november 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Bill Gross: keskpankade trükitud raha läheb valesse kohta

Bill Gross
Bill Gross  Foto: Bloomberg

Pimcost lahkumise järel Janus Capitali on Bill Gross teinud kaks investeerimisülevaadet. Täna ilmus teine, kus ta kirjutas, et deflatsiooni tõenäosus on kasvav ning keskpankade trükitud raha on läinud valesse kohta.

Keskpangad on igal pool maailmas teinud „neetult suuri katseid,“ et inflatsioonimäära tõsta. Nende püüdlused on aga viinud üles finantsinstrumentide hinnad ning reaalses majanduses pole hinnad tõusma hakanud, kirjutas Gross oma väljavaates nimega „Raskused kohanemise ja jõukusega“, vahendab Bloomberg.

Grossi sõnul on keskpankade juurdeloodud 7 miljardit tõstnud pigem finantsvarade hindu. Tööliste palk ning jaekaubandushinnad aga tõusnud ei ole. „Hinnad lähevad üles, aga mitte õiged hinnad,“ nentis Gross.

„Niinimetatud päris majandus vajab tõesti rahatrükki, aga ta vajab ka suuremat kulutamist. See peaks tulema aga eelarvelise poole pealt, ehk valitsustelt. Valitsuste puhul on kasvavaks trendiks aga eelarve tasakaalustamine ning eelarvedefitsiidiga riigid on põlu all,“ kirjutas Gross.

„Nii kaua, kui selline olukord kestab, segab rikkuse juurdeloomet deflatsioonirisk,“ selgitas Gross.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt