Juhan Lang • 4. detsember 2014 kell 8:51

Arvo Nõges ostis Arco aktsiaid

Arvo Nõges juunis peetud aktsionäride koosolekul.  Foto: Raul Mee

Kinnisvarafirma Arco Vara suuruselt kolmas aktsionär ja nõukogu liige Arvo Nõges on alates septembrist läbi talle kuuluva osaühingu Gamma Holding Investment ostnud kõvasti börsifirma aktsiaid.

Viimati soetas Nõges sel esmaspäeval 10 000 aktsiat hinnaga 0,86 eurot osaku kohta, selgub finantsinspektsiooni koduleheküljelt. Alates 23. septembrist on Nõges soetanud kokku 47 827 Arco Vara aktsiat hinnavahemikus 0,86-0,98 eurot.

Tänase seisuga kuulub Nõgesele veidi üle poole miljoni Arco Vara aktsia ja tema osaluse turuväärtus on praegu 484 373 eurot. 8,9% osalusega jääb ta alla vaid aktsiaseltsile Lõhmus Holdings (osalus 9,6%) ja aktsiaseltsile Baltplast (osalus 14,1%).

Neist esimene kuulub täieõiguslikult LHV ühele omanikest Rain Lõhmusele ning Baltplasti suurim osanik on Arco Vara nõukogu liikme ja börsifirma Silvano Fashion Groupi juhi Toomas Tooli abikaasa Mari Tool.

Vastupidiselt Nõgesele on Tool aga usinalt Arco aktsiaid müünud. Alates 20. juunist on müüki läinud 37 180 aktsiat. Viimase müügitehingu tegi Tool septembris.

Alles suvel räsisid Arco Vara sisetülid, mil nõukogu liikmed ja suurimad osanikud Arvo Nõges ja Baltplasti esindajad hääletasid maha 5. juunil aktsionäride üldkoosolekul hääletusele pandud 3,5 miljoni euro kaasamise.

Sellele järgnes avalik sõnasõda ettevõtte juhi Tarmo Silla ja Arvo Nõgese vahel. Kui Sild heitis Nõgesele muu hulgas ette nõukogu liikme rolli omahuvides kasutamist ja ootamatut meelemuutust, siis Nõges omakorda süüdistas Arco juhti oma ärisaladuse avalikustamises ja vassimises. „Sellise avalikkusega manipuleeriva juhi koht ei peaks olema Arco Varas ega üheski teises ettevõttes,“ rääkis Nõges suve keskpaigas.

4. juulil kutsuti kokku erakorraline aktsionäride koosolek, kus muu hulgas pandi hääletamise alla Nõgese, Tooli ja Stephan Balkini nõukogu kohad. Pead toona siiski ei lennanud ja üsna napilt hääletati rahakaasamise poolt. Koosolekul löödi ka omamoodi rekord, sest esindatud oli 90% kõigist aktsiatega esindatud häältest, ehk osalemisrekord alates aktsiate esmaemissioonist ehk IPOst.

Septembri algul kaasati lõpuks ka raha. Tõsi, loodetud 3,5 miljoni euro asemel veeres börsifirma kaukasse vaid ligi 1,4 miljonit eurot.

Hetkel kuum