Rainer Saad • 17. veebruar 2015 kell 10:46

Suurbritannia inflatsioon 55 aasta madalaim

Naelsterling.  Foto: Bloomberg

Jaanuaris langes Suurbritannia inflatsioon 0,3 protsendini, mis on madalaim pärast 1960. aasta märtsi.

Suurbritannia keskpanga teatel tähendavad madalad tarbijahinnad seda, et juba kevadel võib majandus deflatsiooni vajuda. Kõige suurimaks inflatsiooni langetajaks on olnud nafta hind, mis on viimase poole aastaga järsu languse teinud.

Samas ei valmista keskpangale praegune olukord muret, kuna alusinflatsioon (näitaja, kuhu pole arvestatud energia ja toidu hindasid) tõusis jaanuaris 1,4 protsendini. Capital Economics'i analüütik Paul Hollingsworth ütles, et Suurbritannia majandus kogeb märtsis või aprillis deflatsiooni.

IHS Global Insighti Euroopa peaökonomist Howard Archer ütles BBC-le, et madalam inflatsioon on hea uudis tarbijatele. „Tarbijatele peaks see tähendama ostujõu tõusu,“ lisas ta.

Hetkel kuum