Olavi Teppan • 19. veebruar 2016 kell 10:00

Buffetti miljonikihlveo võit on veel lahtine

Warren Buffett Allen & Co meediakonverentsil 2012. a Sun Valleys Idahos.  Foto: Reuters/Scanpix

Berkshire Hathaway tegevjuhi Warren Buffetti pikk edumaa kümneaastases kihlveos kahanes 2015. aastal, mil riskifondide tootlikkus ületas pisut indeksifondi oma.

2008. aastal vedas suurinvestor Warren Buffett varahaldusfirmaga Protégé Partners miljoni dollari peale kihla, et aktsiaturgude suur indeksifond näitab kümne aasta jooksul keskeltläbi paremat tootlust kui Protégé valitud viie riskifondi fond.

Aasta 2015. lõppes riskifondide võiduga, kuigi viis fondi kasvasid keskmiselt vaid 1,7%, Buffetti valitud indeksifond Vanguard 500 Index Fund Admiral Shares aga kõigest 1,36%. Kaheksa aasta jooksul on see Buffettile alles teistkordne allajäämine: vaid krahhiaastal 2008 osutus riskifondide strateegia indeksifondist edukamaks, sedagi mööndusega, et nende kaotus (23,9%) oli väiksem kui Vanguardi fondil, mis kukkus 37%.

Seejärel on Vanguardi indeksifond kuus aastat järjest Protégé valitud riskifonde võitnud ja selle tootlus on hetkel 65,67% viie riskifondi keskmise 21,87% vastu.

Ometi ei ole Buffetti võit veel sugugi kindel. Aasta tagasi mainis Protégé-poolne kihlveopartner Ted Seides, et ainus stsenaarium, mis võiks kihlveo tulemust veel muuta, on ulatuslik turulangus. Ta täpsustas: „Sel juhul ei võida õieti kumbki,“ vahendab ajakiri Fortune.

Kihlveo osalised on lubanud annetada võidusumma 2018. aastal heategevuseks.

Hetkel kuum