Juhan Lang • 22 veebruar 2016

SEB analüütik: hirmuga pole börsil midagi teha

SEB aktsiaturgude analüütik Kristofer Vähi.  Foto: Raul Mee

SEB aktsiaturgude analüütiku Kristofer Vähi hinnangul peegeldab aasta algusest börsidel suurenenud volatiilsus hirmu ja hirmu ajendil ei tohiks turgudel teha ühtegi liigutust. SEB klientide seas ta seni paanikat täheldanud pole.

„Suure küsimärgi all on endiselt globaalne majanduskasv ja Föderaalreservi (FED) rahapoliitika käesoleval aastal,“ märkis ta. „Fookuses on märtsikuine FEDi koosolek, arvestades, et veel aasta algul räägiti neljast intressimäärade tõstmisest sel aastal, kuid nüüd juba mõlgutab Janet Yellen mõtteid intresside langetamise vajalikkusest.“

Järgneb Kristofer Vähi kommentaar:

Ebakindlus tekitab ärevust ja paneb investorid äraootavale seisukohale, mis päädib paljuski aktsiate paigalseisuga. Seda eriti Balti börsi juures, kus müügisurve ilma ostjateta viib likviidsuse kadumiseni, mis tähendab, et isegi kui leiduks potentsiaalseid müüjaid, siis tehinguid väga palju ei toimu ja hinnad ei liigu. Teisalt oleme selliste hinnatasemete juures, kus nii mõnigi investor näeb väärtust ja asub positiivsete märkide avaldudes taas ostupoolele. Ühe tendentsina viimastel nädalatel võib välja tuua huvi nafta ostmise vastu, kuna hinnad on langenud madalale ja naftatootjad on jõudnud esmasele kokkuleppele tootmismahtude piiramises.

Pikaajalisel investoril tuleks jääda oma strateegia juurde – keegi ei tea täpselt, kus on turu tipp või põhi, kuid ajaline hajutamine annab portfellile stabiilsust. Kui jätkata vähehaaval investeerimist, siis languse korral on kaotus kontrollitum ja tõusule pöördumise korral võib soodne ost tulu hakata tooma. Volatiilsus peegeldab hirmu ja hirmu ajendil ei tohiks turgudel teha ühtegi liigutust.

Nüüd loe, kuidas investeerida 30 eurot.

Hetkel kuum