Mait Kraun • 25. juuni 2016 kell 12:30

Aktsiad, mis hakkasid pärast Brexitit tõusma

Kullakaevandus Aafrikas.  Foto: EPA

Aktsiaturud reageerisid Brexitile suure langusega. Olukord pole kõigi aktsiate jaoks siiski nii must, kirjutab CNN Money.

Näiteks kullakaevandaja Newmont Mining kallines reedel 5 protsenti, sest kulla hind hakkas pärast Brexiti referendumi tulemusi järsult tõusma. Ka teised niinimetatud turvasadama aktsiad kallinesid.

Halvasti ei läinud ka sigaretitootjatel. Näiteks Altria Groupi aktsia tõusis üle 1 protsendi ning konkurent Reynolds American kallines samuti.

Head minekut näitasid ka toidutootjad – nende hulka kuulusid Hormel, Tyson Foods, Hershey ja supermarketite kett Kroger.

Kes on veel võitjate seas? CMSi Energy, ConEdi, Xceli ja teiste suurte elektritootjate aktsiad rallisid. Lisaks sellele tõusid ka kinnisvarainvesteeringutega tegelevate ettevõtete aktsiad.

Dow Jonesi indeksi parimad ettevõtted olid reedel Walmart ja Verizon. Tõsi, päeva lõpuks oli tõus siiski väike või olematu.

Suurem osa nendest ettevõtetest kuuluvad sektoritesse, millel läheb pöördeliste sündmuste ajal paremini kui näiteks tehnoloogiafirmadel, pankadel, naftafirmadel või rõivatootjatel.

Konservatiivse investori naistenõges

Paljud ettevõtted, millel läks reedel hästi, maksavad ka häid dividende. See tähendab, et need aktsiad on konservatiivse investori jaoks kui naistenõgesed, mis ei kõrveta ja pakuvad stabiilset sissetulekut. Tavaliselt pagevad investorid kehvadel aegadel riikide võlakirjadesse. Praegu on nende võlakirjade tootlus väga madal, mis muudab turvalisemad aktsiad veelgi atraktiivsemaks.

„Turud muretsevad, sest ebakindlust on väga palju. Seega on loogiline, et investorid otsivad kvaliteetseid aktsiaid,“ ütles Citizens Banki globaalsete turgude juht Tony Bedikian. „Võlakirjadel ja blue-chip dividendiaktsiatel läheb normaalselt. Turvalisematel aktsiatel läheb paremini.“

Kas see olukord võiks aga püsida? Enne Brexitit olid investorid optimistlikud, et referendumil hääletatakse Euroopa Liidu poolt. Selle tõttu investeeriti ka riskantsematesse kasvuaktsiatesse. Loodeti, et USA majandusel läheb paremini kui ülejäänud maailmal. Miks osta igavat kommunaalfirmat, kui sa saad osta ka Amazoni või Facebooki?

Kasvuaktsiad võivad teha tagasituleku

On võimalus, et kasvuaktsiad teevad peagi tagasituleku. Investeerimisfirma People’s United Wealth Managementi varade jaotamise strateegia juht Albert Brenner ütles, et reedese aktsiaturgude languse põhjustasid eelkõige lühiajalised kauplejad. Brenneri sõnul pole tegelikult USA aktsiate väljavaade väga palju muutunud.

„Ma ei ole näinud, et keegi ennustaks USA turgudele nüüd paanikat või suurt langust,“ ütles Brenner. „Tõsi, volatiilsus kindlasti suureneb. Investorid lootsid, et Suurbritannia jääb Euroopa Liitu ning vastupidisel on tõsised tagajärjed.“

See on ka põhjus, miks Brenner soovitab osta aktsiaid, mis langesid reedel kõige rohkem. Tema sõnul võiks neid eelistada kulla- ja kommunaalfirmadele. Aktsiad, mis tõusid enne Brexitit, võivad oma kasvu jätkata. Samas peavad investorid olema kannatlikud.

„Pole põhjust olla väga kartlik ja kaitsev. See võib olla ostuvõimalus. Aga sa pead ennast ette valmistama, et lühiajaliselt võid veel kaotada,“ ütles ta.

Hetkel kuum