Ryanairi aktsia tõusutuules

07. november 2016, 11:30
Ryanairi tegevjuht Michael O'Leary
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161107/BORS/161109819/AR/0/Ryanair-.jpg
Ainult tellijale

Täna oodatust paremad teise kvartali tulemused avalikustanud Euroopa suurim odavlennufirma Ryanair teatas ühtlasi, et ootab pikemas vaates seni prognoositust üle 10% kiiremat reisijate arvu kasvu.

Ryanairi aktsia kauples majandustulemuste avaldamise järel börsil täna 5,7% plussis.

Esimesel poolaastal kasvas reisijate arv 12%, rekordilisele 64,8 miljonile reisijale, mis kergitas maksustamisjärgset kasumit 7%, 1,17 miljardile eurole. Käive kasvas 2%, 4,13 miljardile eurole.

Ryanair plaanib tulemust investoritega jagada, teatades aktsiate tagasiostu plaanist.

Esimese poolaasta tulemus oli rasket turusituatsiooni arvestades kiiduväärne, kommenteeris majandustulemusi Ryanairi tegevjuht Michael O’Leary. Raske turusituatsiooni all pidas ta silmas lennujaamatöötajate streike, terrorirünnakuid ning Suurbritannia referendumi (Brexit - toim) negatiivset mõju.

„Vaatamata Brexitist tekkinud ebakindlusele usub Ryanair, et suudame üle Euroopa kasumlikult kasvada, pidades kulud kontrolli all, alandades hindu ja üritades maksimaalselt võimsustele rakendust leida,“ ütles O’Leary.

Piletid odavnesid

Esimesel poolaastal odavnesid piletid keskmiselt 10%, 50 eurole, ning istekohtade täituvus kasvas 2 protsendipunkti võrra, 95%-le. 

Ryanairi teise kvartali kasum pärast makse kasvas 8 protsenti, 912 miljonile eurole läinud aasta sama perioodi 843 miljonilt eurolt. See ületas analüütikute prognoosid, mis jäid agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikute ootuste kohaselt keskmiselt 897 miljoni euro kanti. Kasumi kasv jäi alla läinud aasta sama perioodi järsule 41% suurusele kasvule, sest konkurents on karm. Ryanair prognoosib, et talveperioodil on sellest oodata hindade langust umbes 13-15%.

Firma teatas ühtlasi, et plaanib järgmise nelja kuu jooksul aktsiaid tagasi osta kuni 550 miljoni euro väärtuses. See on kaheksas kord, kui Ryanair oma aktsiaid tagasi ostab, vahendas Bloomberg.

Läinud kuul tunnistas Ryanair, et Suurbritannia referendumil on märkimisväärne negatiivne mõju, ning andis kogu aasta kohta kasumihoiatuse. Nüüd prognoosib Ryanair tuleva aasta 31. märtsil lõppevaks majandusaastaks kasumi kasvu 7% varem prognoositud 12% asemel. Probleemiks on Briti naela nõrkus, mis mõjutab hinnastamist varem arvatust oluliselt enam. Brexiti järel odavnes nael euro suhtes 18%. Ryanair, mille peakontor on Dublinis, visandab tänavu 26% oma tuludest Briti naelas.

Tõstis prognoosi

Ryanair kergitas täna oluliselt oma pikaajalist prognoosi reisijate arvu kohta, panustades sellele, et madalam hind ja kulude kokkuhoid võimaldavad Euroopa reisijate turul võita rohkem kliente.  Aastaks 2024 lubab Iiri lennufirma teenindada enam kui 200 miljonit lennureisijat varem sihiks võetud 180 miljoni asemel. Jooksval majandusaastal loodetakse transportida 119 miljonit reisijat.

Ryanair laiendab oma turundusstrateegiat, mille nimi on „Aina paremaks“, täiustades ja täiendades oma imagot ja veebilehte, kust on võimalik valida erinevaid tasulisi teenuseid, mis peaks ligi meelitama rohkem ärireisijaid. Ryanair on isegi valmis oma sõnu sööma ja avama marsruute traditsioonilisematesse lennujaamadesse. Läinud nädalal teatas firma, et kahe lennuki baasiks saab Frankfurt, taganedes O’Leary varasemast kinnitusest, et sellest lennujaamast Ryanair lendama ei hakka.

Ryanair usub, et tuleb toime oktoobris revideeritud prognoosiga, ehkki ülejäänud majandusaasta suhtes ollakse endiselt ettevaatlikud. Eelkõige sel põhjusel, et lihavõttepühad langevad tuleval aastal ajale, mis ei mahu enam Ryanairi käimas oleva majandusaasta sisse. Prognoosid sõltuvad O’Leary sõnul suuresti sellest, et neljandas kvartalis ei tuleks mingit ootamatut vajadust piletihindu langetada.

Ryanair kordas, et ootab Brexiti mõjul kasvu aeglustumist nii Suurbritannias kui ka mujal Euroopas, plaanides osa tegevust Suurbritannia turult Mandri-Euroopasse ümber suunata. Veel ei ole selgust, kas Suurbritannia jääb EList lahkumise järel ELi avatud taeva süsteemi osaks. Ja kuniks seda selgust ei ole, jätkab Ryanair muutuvate oludega kohanemist, ütles O’Leary.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. November 2016, 10:52

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing