• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Säästlikkus pärsib veel pikalt naftanõudluse kasvu

  naftaFoto: epa

  Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) teatas, et kütusesäästlikumad autod ning elektriautode võidukäik ei lase globaalsel naftanõudlusel nii pea kerkida. Vastupidi, agentuuri andmeil peaks nõudlus vähenema järgmise veerandsajandi vältel.

  IEA juht Fatih Birol prognoosis Bloombergi vahendusel, et 2040. aastaks vurab maailma teedel kokku 150 miljonit elektriautot.
   
  Elektriautode võidukäik ning üha keskkonnasäästlikumad neljarattalised toovad kaasa olukorra, kus naftatootjad ei suuda enam prognoosida ette seda, mis juhtub naftanõudlusega kümnete aastate pärast. Royal Dutch Shell on käinud mõni aeg tagasi välja üpris sünge tulevikuennustuse, mille järgi jõuab naftanõudlus tippu viie aasta pärast ning hakkab seejärel üksnes langema.
  IEA prognoosib naftanõudluse tippu saabuvat alles kümnendite pärast, kuna hoolimata sellest, et alternatiivsed tehnoloogiad võidavad tasapisi turuosa, on globaalne naftanõudluse kasv siiski jätkuv, sest tarvis on kütet suurte transpordivahendite jaoks. Samuti kasvab elektriautode populaarsus üsna tagasihoidlikult.
  Konsultatsioonifirma PKVerleger juhi Philip Verlegeri sõnul on IEA naftaturu prognoos praegu üks optimistlikumaid. “Rafineerimistehased parem lootku, et IEA prognoos on õige, sest muud indikaatorid näitavad, et tarbimine hakkab langema 2030. aastast, mõningatel andmeil isegi juba 2020. aastast.”
  Kütusenõudlus langeb
  IEA andmeil langeb globaalne päevane bensiininõudlus 2020. aastaks 22,8 miljoni barrelini. Möödunud aastal oli päevane keskmine bensiininõudlus 23 miljonit barrelit päevas. 2030. aastast peaks nõudlus hakkama aga taas tasapisi kerkima, kümnendi keskmine päevane nõudlus peaks jääma 23,1 miljoni barreli juurde. Alates 2040. aastast hakkab IEA andmeil aga nõudlus taas langema.
  Aastail 1990-2015 suurenes globaalne bensiininõudlus pea viiendiku jagu. Seda isegi hoolimata diiselkütuse võimsast konkurentsist ning paiguti kehtestatud maksusoodustustest. IEA kalkulatsioonide andmeil langeb globaalne bensiininõudlus järgmise 25 aasta jooksul 0,2% võrra. Samal ajal peaks 2040. aastaks autode arv kasvama aga kaks korda kahe miljoni sõidukini.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
USA tööturu numbrid valmistasid pettumuse
USAs loodi novembris oodatust enam kui kaks korda vähem töökohti, selgub värskest tööturu raportist.
USAs loodi novembris oodatust enam kui kaks korda vähem töökohti, selgub värskest tööturu raportist.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Veho omandas Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.