• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Analüütik: Venemaa vilistab naftaleppele

  Nafta puurtorn Foto: epa

  Macro-Advisory analüütik Chris Weafer peab OPECi naftalepet nõrgaks ja usub, et Venemaal pole sellest sooja ega külma.

  Weafer ütles CNBCle antud intervjuus, et kuigi Venemaa on lubanud naftatoodangut 300 000 barreli võrra päevas vähendada, seda siiski suure tõenäosusega ei juhtu. 
  Esimest korda viimase 15 aasta jooksul nõustusid Vene ametnikud osalema OPECi naftaleppes ja lubasid kärpida toodangut. OPECi liikmed leppisid eile kokku, et kärbivad naftatoodangut 1,1 miljoni barreli võrra päevas ehk 33,6 miljonilt barrelilt 32,5 miljonile.
  Venemaa trikid
  Weafer leiab, et venelased hakkavad tooma ettekäändeid, miks lubadusest kõrvale hoida. “Eilne kohtumine tõi meediasse hulga pealkirju, ent lepe on nõrk ja pealiskaudne. Eriti kui silmas pidada seda, et OPECisse mitte kuuluvad liikmed peavad kärpima tootmist 600 000 barreli jagu,” arutles ta.
  Vene valitsus on seni selgelt öelnud, et planeerib 2017. aastal niigi tipptasemel naftatoodangut veelgi tõsta. Nüüd spekuleerib Weafer, et venelased lahutavad "uuest" naftatoodangust 300 000 lihtsalt maha ning väidavad, et on teinud kõike ausalt.
  Kuna naftaleppes pole kirjas, kuidas kärped täpselt toimuma peaksid, annab see Venemaale võimaluse manööverdada. Samas märkis Weafer, et ta pole sugugi kindel, kas Venemaa üldse on tehnilises plaanis võimeline toodangut nõnda suurel hulgal vähendama. Samuti tekib küsimus, et kuna Venemaal tegutseb mitu naftafirmat, siis kas nemad on üldse leppega päri. See kõik annab põhjust spekulatsioonideks, et Venemaa naftaleppega kaasa ei lähe.
  Venemaa lubab tootmist vähendada
  Venemaa ametnikud on võimalikule kriitikale jõudnud juba ka vastata ning riigi energiaminister Alexander Novak kinnitas täna, et kärbivad tootmist novembri-detsembri tootmistasemelt.
  Novak ütles eile, et Venemaa on nõus OPECi naftaleppes osalema ning lubab kärpida tootmist 300 000 barreli võrra järgmise aasta esimeses pooles.
  Samuti kutsus Novak üles teisi riike, eesotsas Mehhikot ning Aserbaidžaani, samuti leppega liituma, naftatootmist vähendama ning seega oma panust andma, et nafta hinda maailmaturul tõsta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Allan Rajavee: valitsus peab sündima otsevalimistel
Kui me soovime Eesti demokraatiat puhastada hallidest korruptiivse maiguga poliitsobingutest ja kehtestada tõelise otsedemokraatia, siis peab valitsus sündima otsevalimiste teel, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Allan Rajavee.
Kui me soovime Eesti demokraatiat puhastada hallidest korruptiivse maiguga poliitsobingutest ja kehtestada tõelise otsedemokraatia, siis peab valitsus sündima otsevalimiste teel, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Allan Rajavee.
Kohvi hind tõusis kümne aasta kõrgeima tasemeni
Kohvi hind on tõusnud kümne aasta kõrgeima tasemeni, ettevõtted ja kauplejad püüavad turult kätte saada kõike, mis võimalik. Aasta lõpus on nõudlus kasvanud ning tarneahelaga seotud probleemid piiravad pakkumist, vahendab Financial Times.
Kohvi hind on tõusnud kümne aasta kõrgeima tasemeni, ettevõtted ja kauplejad püüavad turult kätte saada kõike, mis võimalik. Aasta lõpus on nõudlus kasvanud ning tarneahelaga seotud probleemid piiravad pakkumist, vahendab Financial Times.
Trükitööstuse TOPi III koht: rahatrüki masinad vuravad hoolega
Hetkel majanduse jahtumist väga ei ennusta, rahatrüki masinad vuravad hoolega ja kindlasti sealt osa läheb tarbimisse, mis omakorda peaks meile ka tulevikus tööd andma, ütles tekstiilist kaelapaelu ning siidist etikette ja kartongist tootesilte valmistava Jospel OÜ tegevjuht Juha Lõmps.
Hetkel majanduse jahtumist väga ei ennusta, rahatrüki masinad vuravad hoolega ja kindlasti sealt osa läheb tarbimisse, mis omakorda peaks meile ka tulevikus tööd andma, ütles tekstiilist kaelapaelu ning siidist etikette ja kartongist tootesilte valmistava Jospel OÜ tegevjuht Juha Lõmps.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.