Pille Ivask • 1. detsember 2016 kell 12:30

Analüütik: Venemaa vilistab naftaleppele

Nafta puurtorn   Foto: epa

Macro-Advisory analüütik Chris Weafer peab OPECi naftalepet nõrgaks ja usub, et Venemaal pole sellest sooja ega külma.

Weafer ütles CNBCle antud intervjuus, et kuigi Venemaa on lubanud naftatoodangut 300 000 barreli võrra päevas vähendada, seda siiski suure tõenäosusega ei juhtu. 

Esimest korda viimase 15 aasta jooksul nõustusid Vene ametnikud osalema OPECi naftaleppes ja lubasid kärpida toodangut. OPECi liikmed leppisid eile kokku, et kärbivad naftatoodangut 1,1 miljoni barreli võrra päevas ehk 33,6 miljonilt barrelilt 32,5 miljonile.

Venemaa trikid

Weafer leiab, et venelased hakkavad tooma ettekäändeid, miks lubadusest kõrvale hoida. “Eilne kohtumine tõi meediasse hulga pealkirju, ent lepe on nõrk ja pealiskaudne. Eriti kui silmas pidada seda, et OPECisse mitte kuuluvad liikmed peavad kärpima tootmist 600 000 barreli jagu,” arutles ta.

Vene valitsus on seni selgelt öelnud, et planeerib 2017. aastal niigi tipptasemel naftatoodangut veelgi tõsta. Nüüd spekuleerib Weafer, et venelased lahutavad "uuest" naftatoodangust 300 000 lihtsalt maha ning väidavad, et on teinud kõike ausalt.

Kuna naftaleppes pole kirjas, kuidas kärped täpselt toimuma peaksid, annab see Venemaale võimaluse manööverdada. Samas märkis Weafer, et ta pole sugugi kindel, kas Venemaa üldse on tehnilises plaanis võimeline toodangut nõnda suurel hulgal vähendama. Samuti tekib küsimus, et kuna Venemaal tegutseb mitu naftafirmat, siis kas nemad on üldse leppega päri. See kõik annab põhjust spekulatsioonideks, et Venemaa naftaleppega kaasa ei lähe.

Venemaa lubab tootmist vähendada

Venemaa ametnikud on võimalikule kriitikale jõudnud juba ka vastata ning riigi energiaminister Alexander Novak kinnitas täna, et kärbivad tootmist novembri-detsembri tootmistasemelt.

Novak ütles eile, et Venemaa on nõus OPECi naftaleppes osalema ning lubab kärpida tootmist 300 000 barreli võrra järgmise aasta esimeses pooles.

Samuti kutsus Novak üles teisi riike, eesotsas Mehhikot ning Aserbaidžaani, samuti leppega liituma, naftatootmist vähendama ning seega oma panust andma, et nafta hinda maailmaturul tõsta.

Hetkel kuum