Mait Kraun • 7. detsember 2016 kell 12:15

Pfizer sai ravimihindade tõstmise eest hiigeltrahvi

Pfizer.  Foto: EPA

Suurbritannia konkurentsiamet tegi Pfizerile 84 miljoni naela suuruse trahvi, sest ravimifirma oli osaline epilepsiaravimi hinna 2600protsendilises tõusus, vahendab CNBC.

Lisaks Pfizerile trahviti ka ravimifirmat Flynn Pharma, sest see tõstis fenütoiini-naatriumi kapslite hinda. Paki hinda tõsteti 2,83 naelalt 67,50 naelani. Kokku ulatus Flynni trahv 5,2 miljoni naelani.

See tähendas, et Briti riiklik ravikindlustusteenus pidi kapslitele kulutama senise 2 miljoni naela asemel 50 miljonit naela. Konkurentsiamet lisas, et Suurbritannia hinnad olid teiste Euroopa riikidega võrreldes mitmeid kordi kõrgemad.

Varem turundas kõnealust ravimit Pfizer, kes tegi seda Epanutini brändi alt. Brändi õigused müüdi aga Flynnile 2012. aasta septembris ning seejärel loobuti brändist (debranding), mis tähendas, et hinnaregulatsioon enam ei kehtinud.

„Ettevõtted kuritarvitasid brändist loobumise võimalust selleks, et tõsta hinda ravimi puhul, millest paljud patsiendid sõltuvad,“ ütles Philip Marsden Briti konkurentsiametist.

Briti konkurentsiameti otsus tuleb ajal, mil maailmas käib intensiivne debatt teemal, kas hinnatõus on eetiline või mitte. Turul on hulk ravimeid, mida toodab käputäis ettevõtteid ning see võimaldab neil hindu järsult tõsta.

Hetkel kuum