Kadi Neemre • 29 detsember 2016

Kui OPEC ei käivita kärpekava, ootab ees "suur karistus"

Naftapuurtorn  Foto: EPA

Spekuleerijad usuvad üha enam, et nafta hinnad tõusevad. Kui OPEC aga ei suuda naftatootmist piisaval määral kärpida, osutub hinnatõus pigem karistuseks, hoiatas Again Capitali üks asutajatest John Kilduff.

OPECi ainus väljakutse ei seisne mitte ainult selles, kas naftaühenduse liikmed suudavad rakendada lubatud kärpeid, vaid naftaühendus peab silmitsi seisma ka potentsiaalselt nõrgema nõudlusega Hiinas ja USA toodangu suurenemise ohuga, märkis Kilduff.

OPECi liiked peaksid oma toodangut hakkama kärpima järgmisel nädalal ning naftaühenduse välised tootjad on lubanud toodangut vähendama hakata 2017. aasta esimeses pooles. Tootjad on eesmärgiks võtnud vähendada suuri naftavarusid, mis kogunesid tootmisbuumi ajal.  

Kilduff tunnistas, et nõudlus toornafta järele võib suureneda, kui Donald Trump rakendab maksukärped ning valitsuse majanduse elavdamise programmi, mis viib majanduskasvuni nii kodu- kui välismaal. Samas ei usu Kilduff, et see tähendaks nõudluse kasvu Hiinas, mis on maailma suuruselt teine naftatarbija.

Kilduff, kes on pikalt olnud skeptiline OPECi võimekuse üle viia ellu naftakärpeid, on terve aasta hoiatanud, et aeglustuv majanduskasv Hiinas ja teistes Aasia riikides on naftaturgude Achilleuse kand. 

2016. aastal võitlesid naftatootjad Hiinale naftamüümise võimaluse eest ning see võimaldas riigil saada soodsaid pakkumisi ning täita oma strateegilisi reserve. Probleemiks on ka Hiina oma tootmine. Üle terve riigi on kerkinud väikesed rafineerimistehased, mis aitavad küll suurendada tööhõivet, kuid suurendavad ka rafineeritud kütusetoodete ülejääki.

Ka kasvav dollari hind ähvardab lüüa mõra naftanõudlusesse, kuna tugevam dollar muudab toornafta teise valuuta kasutajate jaoks kallimaks, märkis The Schork Reporti toimetaja Stephen Schork.

Kilduffi sõnul on nõudlus liiga väike ning prognoosid, mille kohaselt peaks nõudlus nafta järele olema 2017. aasta teises pooles suurem kui tootmine, ei pea paika. Ta märkis ka, et USA naftatootmine on viimastel nädalatel kasvanud ning stabiilselt on suurenenud ka naftapuurtornide arv.

Hetkel kuum