Olavi Teppan • 27. jaanuar 2017 kell 15:23

USA majanduskasv tõi pettumuse

USA lipp  Foto: Scanpix/Reuters

2016. aasta IV kvartalis jäi sisemajanduse kogutoodang USAs oodatust madalamaks. SKT näiduks kujunes 1,9 protsenti, vahendab Wall Street Journal.

Eelmise aasta kolmanda kvartali tugeva 3,5-protsendilise kasvu järel oodati neljandast kvartalist 2,2 protsendi suurust majanduskasvu. USA kaubandusministeeriumi teatel oli SKT hooajaliselt korrigeeritud näit 1,9 protsenti.

Kogu 2016. aasta SKT kasvuks jäi seega 1,6 protsenti, mis on madalaim näitaja alates 2011. aastast. 2015. aastal kasvas USA majandus 2,6 protsenti.

USA esindajatekoja eelarvevahendite komisjoni esimehe, vabariiklase Kevin Bradly sõnul lõppes aasta „järjekordselt pettumust valmistava majanduskasvuga“, kuid ta lisas: „Õnneks on meil uus president, kellel on vabariiklastest saadikutega ühine soov elustada USA majandust ja parandada kõigi ameeriklaste elujärge.“

Viimase kvartali majanduskasv põhines suuresti tarbimisel, mille maht vastas analüütikute ootustele, ehitustegevuse aktiviseerumisel ja investeeringute suurenemisel. Väliskaubanduse oodatust suurem puudujääk mõjutas SKT näitajat negatiivselt.

President Donald Trump on seadnud oma ametiajal eesmärgiks 4-protsendilise majanduskasvu läbi maksukärbete ja kulutuste infrastruktuurile.

Hetkel kuum