Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Milline pank on sulle kui investorile parim?

    EurodFoto: EPA

    Investeerimise teenustasud sõltuvad eelkõige maakleri valikust - see aga tuleks kujundada vastavalt investori strateegiale, selgub pankade tehingutasude võrdlusest.

    „Investor peab maakleri valikul lähtuma isiklikest asjaoludest: millistel turgudel kaubeldakse, kui suured on üksikud tehingud, kui suur on kogu portfell ja milline kauplemisaktiivsus,“ leidis SEB kommunikatsioonijuht Evelin Allas. „Aktiivse investori jaoks on eelkõige olulised madalad tehingutasud, samas kui pikaajaliselt aktsiaid hoidva investori jaoks on määravamad igakuised haldustasud, väikeinvestorit mõjutavad ka tehingu- ja haldustasude miinimumid,“ selgitas ta.
    Lisaks kauplemisstrateegiale mõjutab investeeringu kulukust ka see, millise riigi väärtpaberitesse investeerida. „Tasud on riigiti erinevad, lähtume põhimõttest, et hinnakirja tasud oleks proportsioonis turgude tegelike kuludega,“ selgitas Allas. „Soovitame investorile lisaks ühekordsetele tehingukuludele võrrelda ka hooldustasu, mis mõjutab investeeringu tootlust pikemas perspektiivis,“ viitas Allas sellele, et ka haldustasud erinevad riigiti.
    SEB trumbiks peab Allas muu hulgas konkurentsivõimelisi teenustasusid Põhjamaade turgudel. Lisaks võiks tema sõnul SEB poole vaadata pikaajalise strateegiaga investor. „SEB hinnakiri soosib pikaajalisi positsioone,“ kinnitas ta. „Põhjala turgudel on meie hooldus- ja tehingutasud soodsaimad,“ märkis Allas.
    LHV meelitab Baltikumiga
    LHV maaklertegevuse juhi Alo Vallikivi hinnangul on kodumaise panga eeliseks see, et erinevalt teistest nemad Balti börsidel kaubeldavate väärtpaberite eest igakuist haldustasu ei võta, samas kui Nordea, Swedbank ja SEB seda teevad. Lisaks võimaldab LHV 5 euro eest kuus ligipääsu unikaalsele Balti aktsiate analüüsikeskkonnale ning tasuta investeerimisalasele klienditoele. „Sinna panustavad nii kliendikontori töötajad, maaklerid kui finantsportaali toimetajad,“ märkis Vallikivi.
    Küll aga paistab kodumaine pank võrreldes teistega silma kõrgete tehingutasude poolest, mis tähendab, et aktiivsete kauplejate jaoks on tegemist küllaltki kuluka variandiga. Nimelt on LHV tehingutasude hulgas kindel teenustasu, millele lisandub protsent tehingusummast. Samal ajal pakuvad konkurendid aga võimalust maksta ainult sama või isegi madalam protsent tehingusummast ning fikseeritud teenustasu ei lisandu.
    Vallikivi sõnul on LHV-l lahendus ka aktiivsemate kauplejate jaoks. „LHV Trader konto puhul on haldustasu veidi kõrgem, kuid tehingutasud omakorda odavamad,“ rääkis ta ning lisas, et nimetatud süsteem ei võimalda kaubelda Balti, Soome ja Venemaa aktsiatega. „Samas saab kaupleja ligipääsu otse kauplemiskohtadele ning tehing toimub otse börsil sekundite jooksul – alates neljast tehingust kuus on soodsaim valida LHV Trader,“ oli Vallikivi veendunud.
    Tehingu-ja haldustasud on pankade lõikes erinevad.Foto: Äripäev
    Sellegipoolest selgub haldustasude võrdlusest, et LHV Traderi puhul on need võrreldes teiste pankade pakutavaga kallimad ning ka tehingutasud pole märkimisväärselt odavamad. Vallikivi toob aga välja, et Trader on aastaga odavamaks muutunud. „Pakett ei sisalda enam tasuta reaalajas väärtpaberite hindasid ning need tuleb nüüd investoril vastavalt oma huvidele ise juurde tellida,“ põhjendas ta.
    Traderi boonusena nimetab Vallikivi, et lisaks tavapärastele turgudele on selle kaudu ligipääs ka Jaapani, Hongkongi või ka Austraalia aktsiaturule. „Lisaks saab selles keskkonnas kaubelda nii valuutade, optsioonide kui futuuridega,“ loetles ta eeliseid.
    Ka Rootsi pankadel konkurentsieeliseid
    Swedbanki investeerimise valdkonnajuhi Kaire Peiki sõnul peaks väikeinvestor aga eelistama just neid, kuna nad pakuvad soodsaid teenustasusid ning head tehinguplatvormi nii interneti- kui mobiilipangas. Samuti on Swedi klientidele aktsiaanalüüs tasuta. Peik tõi veel välja, et Swedbank pakub näiteks erinevalt LHV Traderist kauplemismahust sõltuvat teenustasu. „See ei sõltu kunagi aktsiate arvust ning protsentuaalne tasu rakendub ainult siis, kui see ületab minimaalset tasu, samas suuremate tehingute puhul kehtib ainult protsentuaalne tasu.“
    Välismaiste aktsiate tehingu- ja haldustasusid võrreldes hakkab silma, et Swedbank on sarnaselt SEB-le ja Nordeale LHVst odavam. Kui LHV väärtpaberikontol tuleb tehingu eest maksta 11 eurot ning lisaks 0,3 protsenti tehingusummast, siis Rootsi pankadel fikseeritud teenustasu pole. Võetakse vaid 0,2 protsenti tehingusummast ning on miinimumarve nõue. Ka haldustasude protsendimäärad on Rootsi pankadel pea poole odavamad ning erinevalt LHVst puudub fikseeritud teenustasu.
    SEB pakub aga Allase sõnul riikide grupi põhiseid teenustasusid. „See annab parima tulemuse väikese portfelliga investorile, kellel on investeeringuid eri riikides,“ rääkis ta. „Näiteks väikeinvestor, kes investeerib 10 000 eurot USA ja Kanada börsile, maksab protsentuaalset hooldustasu ainult 1,5 eurot kuus, sest hooldustasu miinimum on USA ja Kanada jaoks ühine,“ tõi Allas näite.
    Lisaks tõi Allas SEB eelisena välja, et nende internetipank teeb iga-aastase väärtpaberitulude deklareerimise väga mugavaks. „Väikeinvestorile võib investeerimistulude deklareerimine tekitada segadust, kuid meie lahendus sorteerib investeerimiskontol automaatselt välja deklareerimist vajavad kirjed.“
    Nordea vaatab suurkliente
    Erinevalt LHVst, SEBst ja Swedbankist on väiksemate portfellidega investoritel Nordeas oma väärtpaberite hoidmine keerulisem. „Aktsiate hoidmise ja tehingute teenust pakub Nordea privaatpanganduse klientidele, kelle finantsvarade maht on vähemalt 100 000 eurot,“ ütles Nordea Baltikumi säästmis- ja investeerimistoodete üksuse juht Julia Segerkrantz. „Kui kliendi varade maht jääb alla selle ning tal puudub piisav investeerimiskogemus, võib Nordea soovitada ka ette valmistatud mudelportfelli.“
    Lisaks tõi Segerkrantz välja, et Nordea pakub võimalust investeerida ka struktureeritud võlakirjadesse, mis on Eestis suhteliselt unikaalne võimalus. „Pakume nii põhiosakaitsega, kus võlakirja maksimaalne risk on piiratud ja investeerimishetkel kohe fikseeritud, kui ka põhiosakaitseta võlakirju,“ märkis ta ja lisas, et viimane on võimalik vaid privaatpanganduse klientide puhul.
    „Nimiväärtuse kaitseta võlakirjad annavad investorile võimaluse teenida praeguses madalate intresside keskkonnas kõrgemat tootlust, samas kui nimiväärtuse kaitsega võlakirjad võimaldavad investeerida piiratud riskiga,“ ütles Segerkrantz. „Lisaks pakume võimalust osaleda regulaarsetel investeerimisseminaridel ning saada igakuiseid globaalseid turge ja varaklasse katva investeerimisstrateegia ülevaadet, mille on koostanud Nordea Põhjamaade meeskond.“
    Segerkrantz rõhutas, et sarnaselt LHV Traderile saab ka Nordea kaudu pääseda eksootilistele turgudele.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.