Millised on parimad firmad Balti börsidel?

18. oktoober 2017, 16:30
Tallinna Kaubamaja on Balti börside väärtuslikem ettevõte.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171018/BORS/171019654/AR/0/AR-171019654.jpg

Tänavune Baltimaade parim börsifirma on Tallinna Kaubamaja, selgus Riias tegutseva uuringufirma iga-aastasest analüüsist. Kümne parima seas on neli Eesti ettevõtet.

Juba aastast 2008 koostab uuringufirma CE Services Balti börsidel kaubeldavate ettevõtete pingerida, kus vaadatakse üle nii praegused kui ka möödunud aastate rahanumbrid, hinnatakse ettevõtte juhtimist, ärimudeli stabiilsust ja teisi kvalitatiivseid tegureid.

Aastaga tõusis 8. kohalt Balti top 10 liidriks AS Tallinna Kaubamaja Grupp. Juba mitmendat aastat püsib pingerea eesotsas Leedu rõivakontsern Apranga PVA. Kolmas koht läks tänavu lätlaste ettevõttele SAF Tehnika.

Kaubamajal kasvav käive ja tugev bilanss

Uuringu autorid toovad Tallinna Kaubamaja tugevusena välja laia haardega ärimudeli. Lisaks ajaloolisele kaubamajale Tallinnas on ettevõttel kolm kaubanduskeskust (Tartus, Viimsis ja Viru Keskus), alates 1996. aastast tegutsev Selveri kauplustekett ning kosmeetika- ja jalatsikauplused.

Näis, kas tõeks osutuvad ka kuuldused, et Kaubamaja Grupp tahab lisaks KIA Auto ja Viking Motorsile kosida ka Amserv Grupi ärid.

Kaubamaja aktsia on tänavu Balti börside väärtuslikem just tänu tugevale bilansile kasvavale käibele, kommenteeritakse analüüsi kokkuvõttes. Kaubamaja head tulemused kirjutatakse efektiivsuse tõstmise püüdluste ja soodsa makrokeskkonna arvele.

Balti börside ülevaate autorid peavad Kaubamaja Gruppi parimaks hoolimata sellest, et väärtpaberi dividendi tootlus on aastaga üle poole protsendi järele andnud ning ka tänavuses edetabelis ei olda kõige tugevama tootlusega (viimase 12 kuu arvestuses püüdis selle esikoha Silvano Fashion Goup).

Apranga positsioon kõigutamatu

Leedukate rõivakontsern Apranga on juba mitmendat aastat tabeli liidrite seas. Nagu ka mullu, anti viimase 12 kuu tulemuste põhjal ettevõttele Baltikumi nr 2 väärtuslikema väärtpaberi tiitel. Aastal 2015 hõivati sama pingerea esikoht.

Grupp haldab tugevate brändide poode, näiteks Zara, Massimo Dutti, Hugo Boss, Emporio Armani ja Mango. Analüüsis kiidetakse ka Apranga investeeringuid Eestis, mille abil plaanitakse veelgi tugevamalt kinnitada Zara positsiooni Balti rõivaturul.

Aprangal on Baltimaades kokku 182 poodi: nendest 105 Leedus, 47 Lätis ja Eestis 30. Grupi palgal on üle 2100 töötaja. Plaani järgi tänavu avatakse või värskendatakse kuni 10 poodi, investeeringute eelarve on kuni 6 miljonit eurot.

Läti liider ekspordib tipptehnoloogiat

Läti edukaim börsiettevõte on telekommunikatsiooni valdkonnas tegutsev SAF Tehnika. Balti arvestuses tõusti aastaga 9. kohalt kolmandaks. Kahe aasta eest jõuti napilt esikümnesse.

Vaatamata väga tiheda konkurentsiga tegevusvaldkonnale suutis ettevõte viimase fiskaalaastaga oma kasumimarginaali kasvatada. Analüüsi autorid näevad selle taga pädevat juhtimist ja nišitoote edukat arendamist (juhtmevaba keskkonnaseirelahendus Aranet).

Viimase kvartaliaruande järgi tuli SAFi käibest kaks kolmandikku Põhja- ja Ladina-Ameerikast. Aastataguse ajaga võrreldes on ettevõtte väärtpaber kallinenud 91% ja sellega kaubeldakse 6,76 euro juures.

SAF Tehnika toodab juhtmevabu andmeside- ja teisi kõrgtehnoloogilisi kommunikatsioonivahendeid. Ettevõtte tootmine paikneb Lätis ning tooteid müüakse enam kui 130 riiki.

Balti börsidel hea dividenditootlus

Balti börsidel on noteeritud 31 ettevõtet ja neist ainult iga kuues ei maksnud see aasta dividende. Kui loetleda kokku kõik 26 omanikutulu maksnud ettevõtet, oli börside keskmine dividenditootlus aastases võrdluses 4,6%. Kelle portfellis on aga tänavuse esikümne ettevõtted, näeb 4,9% dividenditootlust.

Baltic Corporate Excellence Award auhinda antakse välja koos Šveitsi ettevõttega CE Asset Management AG ja Läti ülikooliga BA School of Business and Finance.  

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. October 2017, 15:37

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing