Mait Kraun • 14. juuli 2018 kell 12:15

Goldman: mis aktsiaid osta kaubandussõja ajal?

Kaubandussõda  Foto: Shutterstock

USA ja Hiina on kaubandus- ja tariifisõjas piigid ristanud ning see ohustab globaalset majandust. Goldman Sachsi analüütikud on aga üllatavalt optimistlikud, kirjutab MarketWatch.

Investeerimispanga USA aktsiate strateeg David Kostin jättis kolmapäeval Standard & Poor’s 500 indeksi aastalõpu prognoosi 2850 punktile vaatamata sellele, et riskid on tema sõnul kasvanud. Sinna hulka kuulub ka kaubanduspingete teravnemine Hiinaga, mis on turgudele negatiivselt mõjunud.

Strateeg prognoosib, et pulliturg (tõusev turg) püsib ka 2019. aastal, sest USA ettevõtete kasumi ja käibe kasv kujuneb turgude ootustest tugevamaks. Prognoositakse, et tänavu kasvavad börsifirmade kasumid 19 protsenti ja järgmisel aastal 7 protsenti.

Hinnatase pole veel ekstreemne

Tõsi, Kostin teadvustab, et hinnatase on väga kõrgele tõusnud, aga midagi ekstreemset veel pole. Ettevaatav hinna ja kasumi suhe, mis on populaarne suhtarv aktsiate hinnatase hindamiseks, on praegu 16 ja 17 vahel. See tähendab, et investorid peavad iga 1 dollari kasumi eest maksma 16-17 dollarit.

Majandus peaks samuti aktsiaturgude jaoks toetav olema. 2018. aasta majanduskasvu prognoos on 2,9 protsenti. Kostin ootab, et tarbijate inflatsioon (personal-consumption expenditures inflation), mis on ka Föderaalreservi eelistatud näitaja, tõuseb 1,9 protsendini. See annab Föderaalreservile põhjuse tõsta intresse tänavu veel kahel korral ning 2019. aastal neljal korral.

Kostin ja teised Goldmani analüütikud ütlesid, et mitmed faktorid, mis tundusid positiivsed, on nüüd mureallikaks muutunud. Maksureformile pole väga palju täiendavaid muudatusi lisandunud, palgad kasvavad kiiresti, rahapoliitika muutub karmimaks ning USA liigub protektsionismi poole.

Selleks, et ennast riskide vastu kaitsta, soovitavad strateegid investeerida börsifirmadesse, mille käive kasvab kiiresti ning bilanss on tugev. Kostin soovitab investoritel osta ka finants- ja infotehnoloogiafirmasid.

Goldman prognoosib, et viie suurima aktsia – Facebooki, Amazoni, Alphabeti, Apple’i ja Microsofti – müük kujuneb neli korda suuremaks kui S&P 500 indeksi müük.

Kostin tõi välja, et teatud sektorid on välismaa müügile avatumad. Nendeks on tehnoloogia-, materjali- ja energiasektor. Kokku moodustab nende sektorite jaoks välismaalt saadav käive 59 protsenti müügitulust. Goldman koostas nimekirja ettevõtetest, mis saavad suure osa müügitulust just Hiinast. Tehnoloogia- ja internetifirmad olid nimekirja eesotsas.

Foto: Goldman Sachs
Hetkel kuum