Pille Ivask • 3. august 2018 kell 7:13
Tokyo börs   Foto: AFP/Scanpix

Jaapani börs tegi Hiina omale ära

Jaapani börs möödus Hiina omast ning on nüüd USA börsi järel maailma suuruselt teine aktsiaturg, vahendab Bloomberg.

Kui Hiina börsi ettevõtete koguväärtus on eilse seisuga 6,09 triljonit dollarit, siis Jaapani omal on ette näidata 6,17 triljoni dollari suurune väärtus. USA börsi koguväärtus on aga mitu korda enam, 31 triljonit dollarit.

Hiina börs tõusis Jaapani omast mööda esimest korda neli aastat tagasi. Aasta hiljem ehk 2015. aastal liikus Hiina börs aga rekordilises graafikus ning ületas 10 triljoni dollari piiri. Pärast seda edenemine nii ladusalt enam kulgenud ei ole – tänavu on börsi räsinud tollitüli, varasematel aastatel avaldasid märkimisväärset mõju nii majanduskasvu aeglustumine kui ka valitsuse plaan kärpida riigi hiiglaslikku võlga.

CEB International Investmenti uuringute juht Banny Lam ütles Bloombergile, et Hiina börsi taandumine maailma suuruselt kolmandaks on selge märk kaubandussõja mõjust.

First Shanghai Securitise strateeg Linus Lip viitas, et Hiina börs liigub madalatel pööretel ilmselt veel mitu kuud. Siiski on võimalus, et olukord läheb paremaks ning Hiina aktsiaturud hakkavad taas tõusma ja seega möödub Hiina taas Jaapanist.

Bloomberg kirjutab, et Hiina ei kasuta kõiki võimalusi, et oma börse turgutada. Kui riik on näiteks põllumajanduses ja panganduses lõdvendanud väliskapitali kaasamise reegleid, siis välisomandis aktsiate ja võlakirjade osakaal on veel päris tagasihoidlik.

Hetkel kuum